Kassa

Consument eet steeds vaker voedsel met duurzaamheidskenmerk

  •  
31-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
supermarkt vriezer diepvries groenten eten 930
Op het bord van de Nederlandse consument ligt steeds vaker voedsel dat voorzien is van een keurmerk. In 2017 kochten huishoudens voor 4,5 miljard euro aan dier- en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel, een stijgende trend die al jaren zichtbaar is.  Dat staat in de Monitor Duurzaam Voedsel 2017, die minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
In 2017 gaven Nederlandse huishoudens ruim 4,5 miljard euro uit aan duurzamer geproduceerd voedsel, een plus van 730 miljoen euro ten opzichte van 2016. Duurzamer geproduceerd voedsel is voor de consument herkenbaar als het een duurzaamheidskenmerk heeft. De omzet van voedsel met het keurmerk ‘Beter Leven’ kwam uit op bijna 1,6 miljard euro (39% meer dan een jaar eerder), die van het keurmerk ‘biologisch’ op ruim 1,2 miljard euro (een plus van 5%).

'Consument heeft stap voor stap meer waardering'

'De Monitor Duurzaam Voedsel laat zien dat de Nederlandse consument stap voor stap meer waardering heeft voor de inspanningen van boeren, tuinders en vissers om op een duurzamere wijze voedsel te produceren', aldus Schouten. 'Daarmee speelt de consument een belangrijke rol op weg naar kringlooplandbouw, zoals verwoord in mijn visie ‘waardevol en verbonden’ over de toekomst van de landbouw.'
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

.aagje
.aagje5 nov. 2018 - 15:53

Veel duurzaam varkensvlees stinkt ik zou bijna zeggen naar gier ik hoef dat echt niet 

bertjebert
bertjebert5 nov. 2018 - 15:22

Domme poll 3 keuzes maar de juiste staat er niet bij. Het nee en ik kijk niet naar de prijs als het maar goede kwaliteit is

willem zijlstra
willem zijlstra5 nov. 2018 - 14:56

In principe koop ik geen producten waar duurzaam op staat. Het blijft voor mij een commercieel statement en buiten dat zou het controleerbaar moeten zijn, hetgeen vanwege het kostenverhogende effect producten niet meer in een prijs / kwaliteitsverhouding passen.

aad piraat
aad piraat5 nov. 2018 - 13:10

De controle op het waarheidsgehalte van de keurmerken van de slagers die hun eigen vleeskeuren is nul. Zij zijn alleen bedacht als onderdeel van een verdienmodel om de prijs te verhogen.

harrybre
harrybre5 nov. 2018 - 13:00

Met nu 41 jaar ervaring in de "food" durf ik te zeggen, dat als de consument ergens mee belazerd wordt, dan wel met die keurmerken.Gewoon, eigen verstand, ogen, neus en mond gebruiken.

1 Reactie
simon55
simon555 nov. 2018 - 13:17

Als ik ga winkelen, drink ik soms koffie, en als t moet proef ik eerst de producten die ik denk mee te nemen,is t niet lekker leg ik t weerbterug

marleenvanh
marleenvanh5 nov. 2018 - 12:22

Ja want ik eet geen vlees, geen vis, geen zuivel. Allemaal heel goed voor mijn gezondheid en die van de aarde. Maar Ik doe dat (of beter doe dat niet) omdat ik niet mee wil werken aan al het dierenleed wat dat dier(lijks) gevreet met zich mee brengt. Als blij kindvrije 61-jarige zal dat 'mullijeu' voor de -zelf gewilde, zelf gemaakte!!!- kinderen van anderen mij de zg. 'bolle rotzorg' zijn!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!