Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consument dupe van onduidelijke prijzen ziekenhuizen

12-12-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zorgverzekering-zorgkosten_41.jpg
De prijzen die ziekenhuizen hanteren voor behandelingen kunnen sterk uiteen lopen. De consument heeft hier geen zicht op, terwijl deze wel te maken krijgt met een eigen risico van 360 euro in 2014. Een ingreep is in het ene ziekenhuis soms drie keer zo duur als in het andere. De consument merkt dat pas als de rekening in de bus valt, bericht Nieuwsuur op basis van onderzoek door Zorgkiezer.nl
Grote verschillen
Vergelijkingssite Zorgkiezer.nl heeft becijferd wat de uiteenlopende tarieven zijn voor bijvoorbeeld een hoge bloeddruk-consult. Bij het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam wordt hiervoor 302 euro gerekend, terwijl de behandeling in het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis 101 euro kost.
De prijzen van ziekenhuizen zijn niet openbaar. De consument is hiervan de dupe, betoogt Zorgkiezer.nl. Hij krijgt een behandeling zonder dat hij weet wat daarvan de prijs is. Omdat hij bij het ziekenhuis of zijn verzekeraar niet kan informeren naar de prijs weet hij niet wat hij zal moeten betalen en moet hij maar afwachten of hij een goedkoop of een duur ziekenhuis heeft gekozen.
'Patiënt moet prijs van te voren weten'
Wilna Wind van de Patiëntenfederatie (NPCF) stelt dat patiënten zich er niet van bewust zijn dat prijzen tussen ziekenhuizen zo kunnen verschillen. "Met het steeds hoger wordende eigen risico is het niet meer dan logisch dat patiënten van te voren willen weten wat het gaat kosten."
Bron: Nieuwsuur , Zorgkiezer.nl
Bekijk hieronder de uitzending van Nieuwsuur, woensdag 11 dec. 2013.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!