Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Consument dupe door prijsafspraken dvd-drives'

24-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
disc_01.jpg
Europese consumenten hebben mogelijk jarenlang te veel betaald voor hun computers en servers. Brussel vermoedt verboden prijsafspraken door 13 fabrikanten die dvd- en cd-drives aan de Europese markt leveren. Deze zogeheten optische diskdrives lezen of schrijven data op cd's en dvd's.
'5 jaar lang prijsafspraken'
De Europese Commissie toonde zich dinsdag bezorgd dat de bedrijven wereldwijd zeker 5 jaar lang prijsafspraken hebben gemaakt. Twee concerns die de drives inbouwen in hun desktops, notebooks en servers, betaalden daardoor waarschijnlijk hogere prijzen dan bij normale concurrentie. Dergelijke prijsafspraken gelden als een van de zwaarste overtredingen van de Europese regels tegen kartelvorming, benadrukt Brussel.
Geen namen onthuld
De 13 bedrijven riskeren een boete tot 10 procent van hun wereldwijde jaaromzet. Zolang het onderzoek loopt, wil de commissie geen namen van ondernemingen noemen.
Brussel stuurde de betrokken firma's een officiële verklaring van bezwaren. Door deze formele stap krijgen de bedrijven de mogelijkheid zich te verdedigen tegen de beschuldiging dat zij Europese regelgeving schenden. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!