Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

"Consument dieper in schulden door incassobureaus, dit moet stoppen"

10-07-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
887 keer bekeken
  •  
koopkracht geld euros portemonnee 1127

Het systeem van schulden incasseren moet volgens de Consumentenbond op de schop. In een open brief aan de nieuwe staatssecretaris van Rechtsbescherming, Teun Struyken, roept de bond op om maatregelen te nemen.

Volgens de Consumentenbond zouden bedrijven geen geld mogen verdienen aan iemands schuld. “En de kosten mogen niet zó oplopen dat consumenten daardoor steeds dieper in de problemen komen.”

“Schuldenindustrie verdient aan ellende consumenten”

De bond geeft aan dat één op de elf huishoudens problematische schulden heeft. “Tegelijkertijd verdient de schuldenindustrie miljarden aan de ellende van consumenten”, zo stelt de bond, die dit immoreel en maatschappelijk onverantwoord noemt.

Directeur van de Consumentenbond Sandra Molenaar stelt dat we af moeten van bedrijven waarvan het businessmodel is gebaseerd op het innen van incassokosten. “In 2022 was de gemiddelde winstmarge van incassobureaus 46 procent. Dat zegt genoeg.”

Manifest met “verbeterpunten incassosysteem”

De Consumentenbond heeft een manifest Eerlijk Incasseren opgesteld met verbeterpunten voor het incassosysteem. Zo wil de bond bijvoorbeeld dat bij consumenten met schulden alleen de daadwerkelijk gemaakte kosten in rekening worden gebracht.

“De hoogte van incassokosten is nu afhankelijk van de hoogte van de vordering. Maar eigenlijk is dat heel raar. Of je nu een brief stuurt vanwege een schuld van 50, 500 of 5000 euro, die administratieve handeling wordt er niet duurder door”, zo stelt de directeur Sandra Molenaar.

“Toerekenvolgorden moet worden omgedraaid”

Daarnaast wil de bond dat de zogenoemde toerekenvolgorde wordt omgedraaid. "Als iemand met schulden nu een bedrag aflost, dan wordt dat eerst in mindering gebracht op de incassokosten, dan op de rente over de schuld en tenslotte pas op de openstaande schuld. Het gevolg is dat sommige consumenten langdurig betalen voor telkens weer opstapelende kosten", legt de directeur uit.

“Verbod op opkopen en doorverkopen schulden”

Verder moet er volgens de bond een verbod komen op het opkopen en doorverkopen van schulden. "Zo'n opkopende partij heeft totaal geen binding met consumenten of benul van de oorspronkelijke vordering. De menselijke maat mist. Bovendien moet het bedrijf het geld dat het betaalde voor die bulk aan schulden, terugverdienen. En dat gaat maar al te vaak over de rug van de schuldenaren", aldus de bond.

Bronnen: ANP, Consumentenbond

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!