Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consument betaalt vaker met contant geld

19-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pinautomaat_47.jpg
Consumenten blijven uit gewoonte vaker met contant geld betalen dan met de pinpas, terwijl merendeel van de consumenten liever de pinpas gebruikt. Dat blijkt uit een onderzoek die de Nederlandsche Bank donderdag heeft gepubliceerd.
Tevreden
Consumenten zijn erg tevreden over betalen met de pinpas. Uit onderzoekt blijkt dat 7 van de 10 consumenten liever met de pinpas betaalt dan met contant geld. Ondanks de voorkeur voor de pinpas, rekenen consumenten toch vaker contant af.
Gewend
Veel ouderen overschatten het gebruik van de pinpas vaker dan mensen van middelbare leeftijd. Ouderen zijn namelijk een groter deel van hun leven alleen contant betalen gewend.
Een relatief groot deel van de hoogopgeleiden en mensen met een hoog inkomen heeft een voorkeur voor pinnen.
Aankopen
De mate waarin de pinpas gebruikt wordt hangt af met de aankopen van de consument. Uit het DNB-onderzoek blijkt dat consumenten die gemiddeld kleine bedragen betalen, hun pinpasgebruik overschatten. Er is nog steeds een gewoonte om kleine bedragen met contant geld te betalen, omdat het pinnen van kleine bedragen vroeger niet mogelijk was.
Consumenten die meer contant geld in hun portemonnee hebben, zijn sneller geneigd toe te geven aan de gewoonte om contant af te rekenen.
Bron: DNB
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!