Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consument betaalt honderden euro's te veel voor lening

20-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
euro_73.jpg
Financiële instellingen houden de leenrente, net als de hypotheekrente, kunstmatig hoog. De ophef over de marges op hypotheekrente heeft ertoe geleid dat de NMa er op dit moment onderzoek naar doet, maar de rente op leningen wordt daarin niet meegenomen.
Voor het uitbreken van de kredietcrisis was de marge (kosten en winst voor de bank) op leningen gemiddeld 3%. Sinds het najaar van 2009 bedraagt de marge gemiddeld 7,7%, begin 2010 stond deze zelfs even op 9%. Dat komt neer op een marge die twee tot drie keer zo hoog is als voor oktober 2008.
Het gevolg is dat consumenten veel te veel betalen voor hun lening. Sinds het begin van de kredietcrisis in Nederland betalen ze gemiddeld zo'n 4,5% per jaar te veel. Op een lening van 10.000 euro komt dat neer op 450 euro per jaar meer. Voor consumenten die in oktober 2008 al een lening hadden afgesloten, betekent dit dat zij sinds de kredietcrisis ruim 1.100 euro te veel hebben betaald.
Consumenten die geld willen lenen, kunnen geen kant op. Door ondermeer de kredietcrisis is het aantal kredietverstrekkers met zo'n 30% afgenomen. Onder de afvallers zat een aantal aanbieders met lage rentes. De te hoge leenrente laat de consument, die nu extra geld nodig heeft, geen andere keuze dan een veel te dure lening af te sluiten.
Hoewel veel financiële instellingen de leenrente kunstmatig hoog houden, zijn de verschillen nog steeds groot. De rente op een doorlopend krediet van 10.000 euro loopt op dit moment uiteen van 5,6% tot 14,9%. Dat komt neer op een verschil van 930 euro per jaar.

Meer over:

lenen, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!