Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Conny Helder: ‘Digitale omslag nodig bij ouderenzorg’

04-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4011 keer bekeken
  •  
ouderenzorg thuiszorg rolstoel 930 x 520

Ouderen die zorg nodig hebben moeten op afstand kunnen worden geholpen. Zo wil minister Conny Helder (Langdurige Zorg) dat ouderen digitaal hulp krijgen wanneer nodig. Dit schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Nu komt de wijverpleegkundige nog aan huis. Maar in de plannen van Helder is beeldbellen het uitgangspunt. Ook kan een slimme robot mensen eraan herinneren om medicijnen in te nemen. Sensoren waarschuwen dan een verpleegkundige wanneer iemand is gevallen.

Zorg moet 'toegankelijk' blijven

Helder vindt het hard nodig om deze andere manieren van werken toe te passen in de zorg zodat het toegankelijk blijft. Met de vergrijzing zullen de komende jaren steeds meer mensen een beroep doen op de zorg. Het aantal zorgmedewerkers stijgt namelijk niet zo hard als de vergrijzing. 

Meer lucht voor zorginstellingen

Ook moeten er volgens de minister de komende jaren 50.000 extra woningen komen voor ouderen die zorg nodig hebben. Dit zijn klassieke verpleeghuisvertrekken, maar woningen of appartementen speciaal voor ouderen waarbij de zorg wordt geregeld. 

Daarnaast wordt de personeelsnorm van minstens twee zorgmedewerkers op acht verpleeghuisbewoners deels losgelaten, om zorginstellingen meer lucht te geven.

Om de omslag mogelijk te maken, trekt het kabinet 770 miljoen euro uit.

Bron: AD/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!