Kassa

Conny Helder: ‘Digitale omslag nodig bij ouderenzorg’

  •  
04-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3907 keer bekeken
  •  
ouderenzorg thuiszorg rolstoel 930 x 520

Ouderen die zorg nodig hebben moeten op afstand kunnen worden geholpen. Zo wil minister Conny Helder (Langdurige Zorg) dat ouderen digitaal hulp krijgen wanneer nodig. Dit schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Nu komt de wijverpleegkundige nog aan huis. Maar in de plannen van Helder is beeldbellen het uitgangspunt. Ook kan een slimme robot mensen eraan herinneren om medicijnen in te nemen. Sensoren waarschuwen dan een verpleegkundige wanneer iemand is gevallen.

Zorg moet 'toegankelijk' blijven

Helder vindt het hard nodig om deze andere manieren van werken toe te passen in de zorg zodat het toegankelijk blijft. Met de vergrijzing zullen de komende jaren steeds meer mensen een beroep doen op de zorg. Het aantal zorgmedewerkers stijgt namelijk niet zo hard als de vergrijzing. 

Meer lucht voor zorginstellingen

Ook moeten er volgens de minister de komende jaren 50.000 extra woningen komen voor ouderen die zorg nodig hebben. Dit zijn klassieke verpleeghuisvertrekken, maar woningen of appartementen speciaal voor ouderen waarbij de zorg wordt geregeld. 

Daarnaast wordt de personeelsnorm van minstens twee zorgmedewerkers op acht verpleeghuisbewoners deels losgelaten, om zorginstellingen meer lucht te geven.

Om de omslag mogelijk te maken, trekt het kabinet 770 miljoen euro uit.

Bron: AD/ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

inburger
inburger5 jul. 2022 - 7:36

Digitaal douchen dus… Leuk hoor, maar niet heus. Het enige ‘leuke’ is de alliteratie….

Olly 1
Olly 15 jul. 2022 - 6:14

Het is van de zotte, er zijn geen huizen laat staan voor de ouderen. zouden ze er wel zijn en betaalbaar dan verhuisd deze groep echt wel. Ook dit zal wel weer een bezuinigings hobby worden. Niemand kan vooruit het is een cirkel aan het worden.

beertjebee
beertjebee4 jul. 2022 - 22:01

Onverantwoord om minder verzorgenden te zetten op 8 verpleeghuisbewoners!!! Wij hebben recent nog gezien hoe zwaar het is voor 2 verzorgenden. Kan echt niet!!! Zo lopen alle verzorgenden weg vanwege veel te hoge werkdruk en te weinig betaling!!!

aad piraat
aad piraat4 jul. 2022 - 13:14

Algoritmes hebben geen menselijk inschattingsvermogen laat staan enige empathie. Enige warme gevoeligheid van een robot is ook niet te verwachten. Dit verhaal naar de ouderen Konnie Helderder. de boodschap is "Sterf maar, probleem opgelost".

1 Reactie
harrybre
harrybre4 jul. 2022 - 13:22

Van een koffie- of drankenautomaat verwacht ik ook geen menselijk inschattingsvermogen laat staan enige empathie, maar wel handig als je iets drinken wil.

harrybre
harrybre4 jul. 2022 - 12:47

Er is zeer interessante elektronica op de markt. Helaas worden in NL bij menig "Thuiszorg-leverancier" de hoofdprijs gevraagd. Aliexpress doet dan wonderen. Maar ook: Continue surveillance d.m.v. elektronische apparatuur, bijv. https://sensara.eu/hoe-het-werkt#start-0, € 174,- eenmalig; € 14,95/mnd.

marijke77
marijke774 jul. 2022 - 12:30

Om de omslag mogelijk te maken, trekt het kabinet 770 miljoen euro uit, de personeelsnorm van minstens twee zorgmedewerkers op acht verpleeghuisbewoners wordt deels losgelaten, om zorginstellingen meer lucht te geven. Begrijp ik het goed dat deze Minister geld uittrekt om te bezuinigen.

2 Reacties
harrybre
harrybre4 jul. 2022 - 12:48

Zorg is NIET enkel personeelskosten.

harrybre
harrybre4 jul. 2022 - 12:54

Dus het MOETEN van 2 verzor(st)ers op 8 bewoners mag onder geen enkele voorwaarde over nagedacht worden ? Ook niet als er een periode is, waarbij die 8 en misschien wel meer zelfs met één zorgverlener uitstekend uit de voeten hadden gekund ?

gerard van kooten
gerard van kooten4 jul. 2022 - 12:20

Ik maak me hier best veel zorgen omdat ik nog ruim 9 jaar moet naar mijn AOW en nu al 32 jaar gebruik maak van de WLZ en nu al worstel met de volgende vragen: Zo van hoe houd ik en krijg ik elke keer weer vertrouwen in mensen die ik uiteraard niet zelf uitgekozen heb voor de zorg? Vooral als het zoveel wisselt. Ik zou daar graag een manier voor vinden, maar hoe?

1 Reactie
harrybre
harrybre4 jul. 2022 - 12:51

Plezierige van afwisseling: je zit niet opgescheept met iemand, die je wat minder mag. ook mogelijkheid tot verrassingen: mijn vrouw wordt door Surplus Thuiszorg 2x per week onder de douche gezet en e.e.a. verzorgd. Recentelijk... een jong man.. Blijkt Balinees te zijn en... Bahasa Indonesia te spreken. Kent mijn vrouw ook nog een beetje, dus.. werd vrolijk babbelen.

Juana S Guillen
Juana S Guillen4 jul. 2022 - 12:04

buren klachten dat ze worden niet geholpen soms gaat bij de buren erg slecht ik woon in centrum oost en niet alleen worden mensen achter gelaten maar ook veel discriminatie op hun leeftijd als iemand huil dat is normaal omdat is een huilende iemand bij mij ik geholpen wordt via HVO Querido met steunt en via gemeente Amsterdam. Het gaat soms miss bijvoorbeeld iemand kom niet vanmiddag omdat ze heeft corona en belde om excuses te bieden en verder deze is de tweede keer dat iemand dat werk voor hvo querido besmet is van het eerste medewerker ook dat vindt ik erg omdat ik kan niet lopen en moet de trap naar beneden met een lift stoel dat wordt ook gebruik door buurvrouw en regelmatig is kapot soms dat stuk is moet ik help vragen ook met deurwaarders mijn pension was gekapt en nu zit ik met een beslaglegging sinds ik heb geen toegang tot mijn wat ik met mijn administratie moet uitgaan dus betaal mijn boodschappen HVO Querido en budget beheer betaal aan HVO Querido mijn boodschappen lijst en momenteel ik sinds corona begon hebt ik veel schulden door medische klachten en energie en zo voort dus eindelikj ik als buren zit in het pure

mkp
mkp4 jul. 2022 - 11:43

Echt weer iets voor dit kabinet, verzorgingshuizen weg en de ouderen moeten het maar uitzoeken. Er zijn zeer veel ouderen die niets digitaal doen of er iets van snappen. Investeer in voldoende en vriendelijk personeel. Alles wat het het kabinet verzint, komt niets van terecht. Wanneer krijgen we een nieuw kabinet dat echt voor de mensen is en niet alleen voor het geld en rijke mensen.

1 Reactie
harrybre
harrybre4 jul. 2022 - 12:16

Ouderen kunnen vaak nog heel veel leren, vooral als het om contact met de kleinkinderen gaat. Tsja, wel een beetje meer hulp en wat langer dan jij kinderen van 9-17 jaar. WhatsApp is zo geleerd, en e-mail + zoeken met Chrome c.s. ook. Wat dit weer met de huidige of welke-andere-dan-ook coalitieregering te maken heeft, is mij een godsraadsel. Gewoon: eigen initiatief.

Grg
Grg4 jul. 2022 - 11:08

Gaat naar zorg managers, Er is geen controle, hoe het extra geld wordt besteed.!!

Helen 66
Helen 664 jul. 2022 - 10:56

In feite komt er dus iemand digitaal een steunkous aantrekken? En in verpleegtehuizen komen er nog minder verpleegkundigen op de werkvloer. Geweldig weer. Typisch deze coalitie. Ipv weg met ouderen, weg met dit kabinet

1 Reactie
harrybre
harrybre4 jul. 2022 - 11:25

En welke coalitie kan het dan beter ? Schreeuwen langs de kant kan iedere roeptoeter wel.

troeltje
troeltje4 jul. 2022 - 10:49

Voor de rest sluit ik mij aan bij voorgaande reacties. Poeh! Beeldbellen! De meeste van mij cliënten weten net hoe de basisbediening van hun afstandsbediening werkt. En daar is niets mis mee als ik me bedenk hoeveel nieuwe apparaten en zogenaamde "innovaties" zij hebben zien komen en gaan in hun hele leven.

1 Reactie
harrybre
harrybre4 jul. 2022 - 11:46

Beeldbellen... was in Z + ZO +O-Azie af 2002 met Skype al gemeengoed en sinds WhatsApp helemaal. Echter, de zich KENNISeconomie noemende achterlijkheid hebben de artsen leuver, dat je even heen-en-weer pendelt om hun mondeling rapport te horen.. In het verzorgingstehuis van mijn schoonzus gezien, hoe snel menig oudje dit onder de knie kreeg, vooral om de kleinkinderen te horen en zien. Nee, niet een 100,00% dekking, maar bij 75% scheelt het al heel veel.

troeltje
troeltje4 jul. 2022 - 10:46

"Zo wilt minister Conny Helder" Het is niet wilt maar wil in dit geval. Iets met sterke en zwakke werkwoorden. Zoek maar op.

vonadelplatz
vonadelplatz4 jul. 2022 - 10:38

Jahoor demente ouderen met digitale vaardigheden laten werken dat betekent dus geen zorg. Geen kosten…. Die gaan hiervnauwelijks gebruik van maken !!! Net als zware psychiatrische patiënten alleen in de Zorginstellingen te laten financieren dat kost ook niks die worden geweerd op straat gezet of naar justitie gedirigeerd waar de TBS wel zorgt dat ze komen te overlijden. Ik roep mw Helder op te luisteren naar Per Saldo

1 Reactie
harrybre
harrybre4 jul. 2022 - 12:18

Niet gelijk op hol slaan. Ja, er zullen heel wat ouderen en andere patiënten GEEN gebruik van al die elektronica kunnen maken, maar heel veel meer - na wat extra aandacht - wel degelijk.

4 jul. 2022 - 10:25

Deze reactie is verwijderd door de redactie.

2 Reacties
harrybre
harrybre4 jul. 2022 - 12:26

Niet zozeer die - nog redelijk jonge - gelukzoekers, maar de hele vele bedrijfjes met min-of-meer malafide uitvoering. Het is TE gemakkelijk, om als aanbieder van zorg in de markt te springen ( en na fraude weer terug te keren) . Het probleem van vele asielzoekers is, dat ze NIET MOGEN WERKEN, want moeten eerst een status krijgen ( en tot die tijd zich het l.z.r.s vervelen) en daarna eerst Klomperiaans leren, zodat ze t.z.t een uitkering aan kunnen vragen ( ja, LETTERLIJK). Iemand, die in Uruzgan een Audi of een Volvo kan repareren, stroomkabels kan trekken en betonstaal kan vlechten, kan dat hier ook. Dus: CV op internet, en morgen al aan een baan.

Liesmal9
Liesmal94 jul. 2022 - 14:13

Dag Allen die hier reageren, hebben jullie wel eens gedacht aan zorg via PGB. Dan beslis je ZELF van wie en wanneer je zorg wenst. Succes en groet, Liesbeth.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!