Computerwachtwoord vaak op papiertje bewaard
12-11-2012
• leestijd 2 minuten
Een op de vijf mensen (19 procent) schrijft de wachtwoorden voor de computer op een briefje en verstopt dat. Ook komt het voor dat mensen wachtwoorden aan zichzelf e-mailen of de computer de codes laat onthouden. Dat blijkt uit een onderzoek van Motivaction, dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid) heeft laten uitvoeren.
Wachtwoorden onthouden
Van alle ondervraagden geeft 61 procent aan de wachtwoorden zelf te onthouden. Jongeren onthouden hun wachtwoord vaker dan ouderen, respectievelijk 82 en 43 procent. Ouderen schrijven hun wachtwoorden relatief vaak op een briefje: 28 procent.
Wisselen
Ongeveer 20 procent van de Nederlanders wisselt nooit van wachtwoord, een minderheid van 11 procent wisselt regelmatig alle wachtwoorden. Daarnaast zijn er mensen die af en toe wachtwoorden veranderen bij belangrijke accounts (16 procent) en mensen die dat doen als ze een melding krijgen (ook 16 procent). Slechts 7 procent gebruikt overal hetzelfde wachtwoord.
Cybercrime
Uit het onderzoek blijkt verder dat veel Nederlanders (44 procent) vooral bang zijn dat hun persoonlijke informatie van hun computer wordt gestolen. De kans dat er via cybercrime geld van de rekening wordt afgehaald, wordt door 69 procent van de ondervraagden ingeschat als klein of zeer klein. Ook de kans dat criminelen inkopen doen op naam van de computergebruiker, wordt klein ingeschat.
Onwetendheid
Veel mensen (47 procent) zijn nog niet bekend met het fenomeen cyber security (digitale veiligheid). Er wordt bij deze term veel gedacht aan virusscanners (20 procent) en firewalls (12 procent). Ook weet meer dan de helft van de ondervraagden (52 procent) niet hoe er misbruik van de computer gemaakt kan worden. De meest bekende vormen zijn phishing en virussen (beide 13 procent), daarna volgt hacken (9 procent).
Alert Online
Opstelten heeft maandag het startsein gegeven voor de campagne Alert Online, waarmee mensen bewuster worden gemaakt van de risico's van internetgebruik. Er worden onder meer tips gegeven over hoe het internet veilig kan worden gebruikt.
ANP