Kassa

Compensatie van gemiddeld 500 euro voor gemiste kinderopvang

08-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kinderen onderwijs 1127
De overheid gaat ongeveer 570.000 ouders compenseren omdat zij hun kinderen tijdens de coronacrisis niet naar de opvang konden brengen. Dat is een verwachting van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gemiddeld krijgen de ouders 500 euro terugbetaald.
Het grootste deel van de declarabele kosten van de kinderopvang betaalt de overheid middels een toeslag, maar rekent een deel door naar de ouders. Door de uitbraak van het coronavirus konden de meeste kinderen niet bij de opvang terecht tussen 16 maart en  8 juni. Vanaf de laatstgenoemde datum mochten de opvanglocaties weer open in aangepaste vorm. Ze mogen vanaf maandag weer helemaal open. Ouders die hun eigen bijdragen tijdens de coronacrisis hebben doorbetaald, krijgen die volledig teruggestort. Dat geldt ook voor de ouders die gebruik hebben gemaakt van noodopvang omdat ze een cruciaal beroep hebben. 

Verschil in bedragen

Het compensatiebedrag dat ouders ontvangen, loopt sterk uiteen. Dat komt door de grote verschillen in de eigen bijdrage die ze moeten betalen. Die hangt onder meer af van de kosten die ze maken, hun inkomen en het aantal kinderen. Ouders met één kind in de opvang ontvangen gemiddeld 390 euro compensatie. Gezinnen met drie kinderen of meer krijgen 800 euro.
De onderzoekers merken op dat steeds meer kinderen naar de opvang gaan. In 2019 ging het om 966.000 kinderen, 39.000 meer dan een jaar eerder. Dat komt onder meer doordat peuterspeelzalen zijn omgevormd tot kinderdagverblijven, waardoor het mogelijk wordt om hiervoor een toeslag te ontvangen. Ook gaat een groeiend aantal kinderen naar de buitenschoolse opvang. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!