Kassa

Compensatie gedupeerden spaartaks kan 11,7 miljard gaan kosten

  •  
15-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3940 keer bekeken
  •  
geld euro spaarpot 1127

Het kabinet moet op zoek naar veel geld om gedupeerden van de onrechtmatig verklaarde 'spaartaks' (vermogensrendementsheffing in box 3) te compenseren. Dat meldt staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingen) aan de Tweede Kamer.

In het 'goedkoopste' scenario is er 2,4 miljard voor nodig. Als besloten wordt een grotere groep te compenseren, loopt de rekening op tot 11,7 miljard euro. 

Het gaat om compensatie voor de jaren 2017 tot en met 2022. De opties die zijn uitgewerkt zijn allebei "uitvoeringstechnisch behapbaar". Het is de bedoeling dat de Belastingdienst rond 1 juli begint met het compenseren.

Oneerlijke spaartaks

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat de manier van belasting heffen op wat mensen verdienen aan hun vermogen, in strijd is met het Europese mensenrechtenverdrag. Spaarders maakten al jaren bezwaar tegen de spaartaks, maar dit keer oordeelde de Raad ook dat zij "rechtsherstel" moeten krijgen. Het kabinet moet daarom flink de knip trekken ter compensatie.

De spaartaks wordt oneerlijk gevonden omdat belasting werd geheven over een verzonnen, vaststaand rendement van 4 procent voor vermogen vanaf ruim 50.000 euro, of ruim 100.000 euro voor fiscale partners. Dit terwijl mensen weinig aan hun spaargeld verdienen wegens de lage rente en beleggingen juist vaak meer opleveren. Spaarders betalen dus belasting over rendement dat ze nooit hebben behaald.

Twee opties

De eerste variant die Van Rij op het oog heeft richt zich op spaarders: rente op spaargeld wordt belast op de actuele rente (nu dus rond de 0 procent), terwijl verdiensten uit beleggingen belast worden op meerjarig gemiddeld rendement. Het gaat dan over het gemiddelde wat beleggingen over 15 jaar opleverden.

In de tweede optie worden meer vormen van vermogen uitgesplitst. Belasting wordt dan geheven uit de gemiddelde rendementen uit spaargeld, onroerende zaken (zoals gebouwen), aandelen en obligaties.

De hoogte van het bedrag dat nodig is voor de compensatie hangt ook af van welke groep gecompenseerd wordt: alleen de bezwaarmakers, alle spaarders of zelfs ook mensen die hun vermogen juist hebben belegd. Het jaar 2019 telde zo'n 2,7 miljoen belastingplichtigen in box 3.

Nog geen voorkeur uitgesproken

De staatssecretaris wil nog niet zeggen naar welke optie zijn voorkeur uitgaat. Wel benadrukt hij dat de Hoge Raad geen probleem had met het systeem van een verzonnen rendement zelf, maar vooral dat dit in sommige gevallen een veel te hoog percentage is. Dat benadeelt dus vooral spaarders. Van Rij wijst ook op de Kamerbreed aangenomen motie van JA21 om kleine spaarders als eerste te compenseren. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

sinypots
sinypots19 apr. 2022 - 19:39

Het lijkt mij handiger en verstandiger eerst alle gedupeerden van de toeslagenaffaire te betalen? Heel veel mensen zijn daardoor zelfs in de schulden gekomen.

gjvw
gjvw18 apr. 2022 - 15:33

Dat er overdreven miljarden ten gunste van het klimaat beschikbaar werden gesteld was voor de verschrikkelijke oorlog in Oekräine. Dat er daardoor andere prioriteiten ontstaan is duidelijk. Dat in heel Europa de stikstofnorm beduidend anders is dan hier met natuur 2000 postzegels. Daar mag de wandelaar ook geen wind laten denk ik. De nieuwe scheetpolitie is watching you. Scherts uiteraard. Het draaft hier helemaal door. Wanstaltige windmolens, zonneparken op goede landbouwgrond, winst voor de boer, die immer onderbetaald werd en nog, dank zij de grootgrutters. Ik lees de armen betalen en de rijken niet. Gaat terug tot voor de jaartelling. Wij hebben nu een overheid met zoveel lijken in de kast die alleen maar miljarden kosten. En nooit leert wat er is fout gegaan. Dan kom je altijd op de kreet zakkenvullers, geen kennis, ik op TV de rest weg ermee. Er zijn heel goede uitzonderingen. En zo gaat alles door, de rijken geholpen door de overheid lachen zich één kriek, de rest huilt en wordt uit huis gezet. Gaaf land wah.

henryw210
henryw21018 apr. 2022 - 15:08

die 12 miljard is een schijntje ze geven honderden miljarden uit aan tig idiote dingen uit bijvoorbeeld stikstof compensatie en boeren uitkopen laat de mensen boeren hun werk doen ze hebben wat veel stikstof in hun kont zitten we moeten toch dadelijk meer belasting betalen de arme t meeste de rijken t minste zo is t altijd geweest en zal ook helaas zo blijven

Helen 66
Helen 6618 apr. 2022 - 11:10

In 2017 was de drempel niet 50.000 euro, dat is pas van recente datum. Dus niet sjoemelen! en beleggingen leverden veel meer op dan 4%, dus dat hoeft niet gecompenseerd. Die zijn juist te laag belast.

peterbee
peterbee18 apr. 2022 - 10:26

Nee, het kost geen 11,7 mlj, de minister heeft dit onterecht jarenlang naar binnen geharkt ondanks rechtzaken en het excuus dat de onfaire mate van belasting toch best wel "redelijk" was.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!