Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

College: Onderzoek mogelijkheid gratis menstruatiespullen in Nederland

26-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
131 keer bekeken
  •  
Stoel zitten vrouw roze
Menstruatiespullen voor vrouwen zijn in Schotland gratis gemaakt en dat is volgens het College voor de Rechten van de Mens een reden om ook in Nederland te kijken naar de realiseerbaarheid hiervan. Volgens het college kan het aanbieden van gratis menstruatieproducten de "belemmering wegnemen om je vrijer te bewegen in de maatschappij".
Schotland is het eerste land waar gratis menstruatiespullen verkrijgbaar zijn, om zo de zogeheten 'period poverty' tegen te gaan. Vrouwen en meisjes kunnen door geldgebrek geen basale hygiënemiddelen kopen, waardoor ze bijvoorbeeld scholieren spijbelen. De woordvoerder van het college: "Ik kan me voorstellen dat het tot meer ziekmeldingen kan leiden als vrouwelijke werknemers geen toegang hebben tot menstruatiemateriaal. Het gebrek aan financiële middelen zorgt er dan voor dat vrouwen minder goed kunnen deelnemen aan de maatschappij."

Genderongelijkheid

Het college heeft onder andere als doel om genderongelijkheid weg te nemen in de samenleving, zegt de woordvoerder. "Met het gratis maken van menstruatiespullen kan het belangrijke basisrecht op onderwijs en arbeid beter gewaarborgd blijven", zegt zij.
Ook Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen (PvdA) is voor het gratis verkrijgbaar maken van maandverband en tampons voor vrouwen en meisjes die het niet kunnen betalen, zegt zij tegen De Stentor. "We weten dat in Nederland een op de tien vrouwen of meisjes wel eens geen geld voor maandverband heeft", zegt zij, gebaseerd op onderzoek van feministisch platform De Bovengrondse. Daar durven ze niet over te praten, omdat zowel menstruatie als armoede taboeonderwerpen zijn, stelt de politica.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!