Kassa

'Collectieve zorgverzekering minima succesvol'

  •  
08-01-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4294315.jpg
Deelname aan een Collectieve Zorgverzekering voor Minima (CZM) levert een volwassene die rond moet komen van tot circa 1320 euro per maand, een voordeel op van 200 euro per jaar. Dat zegt het adviesbureau BS&F, dat onderzoek deed naar de CZM.
Collectieve zorgverzekeringen voor minima bestaan al sinds een jaar of tien als onderdeel van gemeentelijk beleid voor minima. Sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 heeft de collectieve regeling een grote vlucht genomen. ,,De CZM blijkt een zeer succesvol instrument van gemeentelijk minimabeleid'', aldus BS&F woensdag. Het bureau adviseert gemeenten op het gebied van sociale zekerheid en zorg.
Inmiddels heeft ruim 90 procent van de Nederlandse gemeenten een CZM en nemen zo'n 400.000 minima deel. Dat is ongeveer de helft van het totale aantal volwassen minima in Nederland.
Van alle vergoedingen die gemeenten verstrekken voor medische kosten loopt inmiddels 57 procent via de zorgverzekeraar en nog maar 43 procent via de bijzondere bijstand. Dat bespaart gemeenten in totaal tientallen miljoenen euro's aan uitvoeringskosten omdat zorgverzekeraars nu eenmaal efficiënter werken dan de lokale overheden, aldus BS&F-directeur Egbert Kraal in een toelichting.
Per saldo zijn de gemeenten echter duurder uit. ,,Maar dat was ook de bedoeling'', merkt Kraal op. De regelingen zijn destijds ontwikkeld omdat veel mensen geen gebruikmaakten van de bijzondere bijstand voor medische kosten, terwijl ze daar wel recht op hadden.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!