Kassa

Coffeeshops: Eindhoven wel, Maastricht niet coulant

  •  
04-05-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
jointje_wiet_cannabis_02.jpg
De invoering van de strengere regels voor coffeeshops blijft een heikel punt voor veel gemeentes. In Eindhoven hoeven Nederlandse klanten deze maand nog geen uittreksel van het bevolkingsregister te tonen als ze zich willen laten inschrijven als lid.
'Lage drempel'
Burgemeester Rob van Gijzel besloot dat in overleg met de coffeeshophouders. Volgens hem koopt slechts 15 procent van de mensen die normaal in de coffeeshop komen, daar nu nog hun wiet. ,,Afgesproken is dat we in Eindhoven deze eerste maand van het nieuwe beleid de drempel om je te laten inschrijven bij een coffeeshop zo laag mogelijk willen maken'', zegt hij in een verklaring. Volgens de burgemeester hebben nog maar weinig mensen zich ingeschreven, ook constateert hij na drie dagen met de nieuwe strengere regels al dat er volop illegale verkoop van softdrugs in de stad is.
Toenemende overlast
In Venlo bestaat die vrees ook, zo staat in een door die gemeente vrijgegeven evaluatie van de aanpak van de drugsoverlast in Venlo sinds 2001. Nu buitenlanders niet langer hier hun wiet mogen kopen, zal de overlast op straat weer toenemen. Naar verwachting gaat een deel van de Duitse drugstoeristen die tot nog toe in coffeeshops in Venlo terecht konden, in de binnenstad op zoek naar wiet. De gemeente vreest dat drugsrunners daardoor weer actief worden.
Kort geding
In Maastricht is coffeeshop Easy Going bezig met een kort geding tegen de nieuwe criteria. De coffeeshop heeft formeel bezwaar gemaakt tegen de voorgenomen sluiting van de zaak door burgemeester Onno Hoes. Hoes liet weten tot sluiting te willen overgaan, omdat de coffeeshop tot tweemaal toe weigerde een sinds dinsdag verplichte ledenlijst te overleggen. Bovendien zaten er mensen in de zaak die niet in Nederland wonen. Ook dat is sinds 1 mei verboden.
De eigenaar van Easy Going, Marc Josemans, verwacht dat de burgemeester snel tot sluiting voor een maand overgaat. Hij spant daarna een kort geding aan bij de bestuursrechter. Tot er een uitspraak van de rechter is, blijven ook de andere coffeeshops in Maastricht gesloten.
ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!