Kassa

Codewoord voor slachtoffers huiselijk geweld

01-05-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huiselijk geweld veilig thuis 1127
Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen met behulp van codewoord 'masker 19' bij de apotheek aangeven dat ze hulp nodig hebben. Na het horen van het codewoord zal een apotheker het slachtoffer in contact brengen met hulporganisatie Veilig Thuis.
Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid bevestigde het nieuws over het codewoord in NRC. Het codewoord moet er voor zorgen dat slachtoffers die thuis niet kunnen bellen om geweld te melden dat op een andere manier kunnen doen.
Volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid is het nu een extra moeilijke periode voor mensen die thuis niet in een veilige situatie verkeren. Het codewoord moet een extra mogelijkheid zijn om te helpen en de drempel om huiselijk geweld te melden zo laag mogelijk te houden, aldus de minister. 

Codewoord in Europa

Omdat veel mensen in verband met de maatregelen tegen het coronavirus thuiszitten, is men bang dat huiselijk geweld zal toenemen. Daar is alleen nog geen bewijs voor. Het codewoord is in een aantal Europese landen, zoals Frankrijk en Spanje, al met succes gebruikt.
Volgens NRC komen het ministerie, hulporganisatie Veilig Thuis en de bond van Nederlandse apothekers KNMP met de meldcode een wens van veel hulpverleners tegemoet. Vanaf deze maand kan het codewoord gebruikt worden. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

herman65
herman651 mei 2020 - 15:11

Op zich mooi dat er wordt meegedacht. Maar arme vrouw als op zekere dag een meneer aan de deur komt van veilig thuis om de thuissituatie te onderzoeken. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!