Coca-Cola bruist en bubbelt al 125 jaar
13-04-2011
• leestijd 2 minuten
Coca-Cola bestaat dit jaar 125 jaar, maar het drankje is nog steeds populair. ,,Dagelijks worden er wereldwijd 1,6 miljard glazen of flesjes Coca-Cola gedronken'', zegt Hans Stuijfbergen, directeur van het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn. Hier opent zondag een expositie over het bruisende bruine drankje.
Het verhaal over de beroemde frisdrank wordt verteld aan de hand van teksten, foto's, advertenties, flesjes, blikjes, affiches, commercials en glazen. ,,In Amerika is een ontzettend groot archief en daar hebben we uit mogen putten voor de expositie'', vertelt Stuijfbergen.
De Amerikaanse apotheker John Pemberton maakte op 8 mei in 1886 voor het eerst Coca-Cola. Hij ging met een vaatje siroop naar een apotheek in Atlanta. Daar mengden ze het met koolzuurhoudend spuitwater. De frisdrank kwam drie jaar later in een flesje terecht.
In 1928, tijdens de Olympische Spelen, maakte Nederland kennis met Coca-Cola. Een kraampje op het terrein van het Olympisch Stadion in Amsterdam was de eerste plek waar het drankje in de verkoop ging. ,,De frisdrank heeft ijzersterke reclames en een enorme merchandise. Zij waren de eerste met coupons waarmee je voor gratis glazen kon sparen bijvoorbeeld'', zegt Stuijfbergen. Ook het flesje is sinds 1915 nauwelijks veranderd.
Coca-Cola huurde kunstenaars in voor hun reclames. ,,Op hun affiches en dergelijke staan bijna alleen maar vrouwen.'' Om de verkoop in de wintermaanden te stimuleren, maakte Haddon Sundbloom in 1931 de beeltenis van de Coca-Cola-kerstman. ,,Een beeld dat nu nog steeds wordt gebruikt en dat we allemaal kennen.''
Stuijfbergen denkt dat Coca-Cola nooit zal verdwijnen. ,,In 1999 werd het recept veranderd. Er werden actiegroepen opgericht om dit weer terug te draaien. Het frisdrankbedrijf gaf hier ook aan toe.'' Hoewel de recepten van het drankje op internet circuleren, blijft Coca-Cola volhouden dat er nog steeds zeven ingrediënten geheim zijn en het volledig recept zou in een kluis liggen. ,,Dit draagt natuurlijk wel bij aan de instandhouding tot de mythe'', aldus Stuijfbergen.
Bron: ANP