Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Coalitie: waterbelasting mogelijk versoepelen

28-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
waterbelasting.jpg
De regeringspartijen VVD en PvdA zijn bereid de waterbelasting uit het begrotingsakkoord te versoepelen als die zou leiden tot het omvallen of vertrek uit Nederland van bedrijven die veel water verbruiken. Dat bleek maandag in de Tweede Kamer bij de behandeling van het Belastingplan.
Waterbelasting
De waterbelasting is afgesproken in het begrotingsakkoord dat de coalitie eerder deze maand sloot met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en de SGP. De maatregel moet 205 miljoen euro opleveren en er bovendien voor zorgen dat burgers en bedrijven zuiniger omgaan met water.
Doodklap voor bedrijven
In het begin van het debat stelde VVD-Kamerlid Helma Neppérus dat zij niet wil dat de belasting de ,,doodklap'' wordt voor sommige bedrijven. Als het bij bepaalde grootverbruikers ,,gekke effecten'' heeft, wil ze de invoering kunnen stopzetten. Mogelijk is er meer tijd nodig om de bedrijven de kans te geven te innoveren zodat ze minder water gebruiken.
Gefilterd industriewater
Ed Groot (PvdA) stelde dat sommige bedrijven geen leidingwater gebruiken, maar wel heel veel gefilterd industriewater. Bij hen kan de belasting ,,flink in de papieren'' lopen. De maatregel hoeft wat Groot betreft niet meer dan de beoogde 205 miljoen op te leveren. Als sommige bedrijven onevenredig hard worden getroffen, moet er worden gekeken naar een oplossing. Nu lijkt er sprake van een ,,overkill'' en de PvdA wil niet dat bedrijven omvallen door de waterbelasting.
Ziekenhuizen
Eerder maandag trok werkgeversorganisatie VNO-NCW aan de bel over de gevolgen van de waterbelasting. Behalve bedrijven in de chemie-, staal- en voedingssector zouden ook ziekenhuizen hard getroffen worden. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!