Coalitie sust onenigheid over hypotheekrente
10-02-2009
• leestijd 2 minuten
De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie proberen onenigheid te sussen over de vraag of er op voorhand maatregelen moeten worden uitgesloten in de strijd tegen de financiële crisis.
Afgelopen weekeinde was er al contact tussen premier Jan Peter Balkenende en de vicepremiers Wouter Bos en André Rouvoet. Komende donderdag komt het onderwerp naar verwachting weer ter sprake als de drie partijleiders een al gepland overleg hebben met de fractievoorzitters van CDA, PvdA en ChristenUnie over beloningen in de publieke sector.
Afgelopen vrijdag na het kabinetsberaad zei Balkenende dat ,,onorthodoxe'' maatregelen nodig zijn om de gevolgen van het economische crisis het hoofd te bieden. Bos zei dat daarbij alle opties om de overheidsfinanciën op orde te houden en de economie te stimuleren worden bekeken. ,,Inclusief het politiek onwaarschijnlijke'', aldus de PvdA-bewindsman. Hij sloot aanpassingen aan de hypotheekrenteaftrek op voorhand niet uit.
Balkenende daarentegen haastte zich daarop te melden dat wat hem betreft niet mag worden getornd aan deze fiscale aftrekpost. Beperking ervan zou volgens hem grote schade toebrengen aan de huizenmarkt en daarmee de economische situatie juist verder verslechteren.
Bos en zijn collega-vicepremier Rouvoet waren onaangenaam verrast door de solo-actie van Balkenende. Volgens de twee is afgesproken dat een groep ambtenaren eerst alle mogelijke maatregelen op een rij zet en dat hen daarbij geen belemmeringen worden opgelegd.
Overigens vinden ook PvdA en ChristenUnie het nu niet het geschikte moment om iets aan de hypotheekrenteaftrek te doen. Daarnaast hebben zij ook ,,heilige huisjes'' die zij achter de schermen verdedigen. Zo is het volgens ingewijden onwaarschijnlijk dat Bos instemt met het snijden in WW of AWBZ. De ChristenUnie hecht zeer aan het fiscaal voordeel voor niet-werkende partners.
Deze ingrepen hebben, net als een hogere AOW-leeftijd, als voordeel dat ze op langere termijn veel geld opleveren, waardoor bezuinigingen nu minder noodzakelijk zijn.
Volgens Bos zijn de premier en hij het er in elk geval over eens dat alles in het werk gesteld moet worden ,,om sterker uit deze crisis te komen''. Bos denkt daarvoor ook aan maatregelen om de werkgelegenheid te stimuleren, zoals het begeleiden van mensen van werk naar werk.
Naar verwachting komen de topambtenaren eind volgende week met hun resultaten, kort nadat het Centraal Planbureau met nieuwe economische voorspellingen is gekomen. Ingewijden houden er rekening mee dat het verwachte begrotingstekort voor dit jaar kan oplopen tot boven de 2 procent. In het regeerakkoord is afgesproken dat er bij deze waarde moet worden bezuinigd.
Voorzitter Alexander Rinnooy Kan van de Sociaal-Economische Raad (SER) drong maandag aan op tempo. Volgens hem is grote behoefte aan concrete maatregelen waarmee werkgevers en werknemers aan de slag kunnen.
Bron: ANP