Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Coalitie: appen achter stuur harder aanpakken

30-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Telefoon auto 930x520
Appen achter het stuur moet harder worden aangepakt. De overtreding moet als roekeloos rijden worden beschouwd, zodat rechters strengere straffen kunnen opleggen.

"Niet wegkomen met een taakstraf"

De vier coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben de regering woensdagavond opgeroepen hier werk van te maken. VVD'er Remco Dijkstra had onlangs al gezegd dat hij strengere straffen wil: ,,Je moet niet wegkomen met een taakstraf.''

Appen achter het stuur lijdt tot ongelukken

Appen in de auto kan, net als gebruik van drank en drugs, leiden tot ongelukken met soms dodelijke afloop. Regelmatig vinden dramatische verkeersongevallen plaats door het gebruik van een smartphone tijdens het rijden, aldus de partijen.

Verbod moet beter worden gehandhaafd

Zij willen ook dat de regering ervoor zorgt dat het verbod op appen beter wordt gehandhaafd. Volgend jaar komt er al een grote overheidscampagne om te waarschuwen voor de gevaren van het appen achter het stuur.

Onduidelijke definitie roekeloos rijgedrag in huidige wet

Het verzoek van de coalitie om hardere straffen gaat naar het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat is bezig om roekeloos rijgedrag beter te omschrijven, omdat in de huidige wet niet duidelijk wordt wat het precies betekent. Een preciezere definitie moet het mogelijk maken dat roekeloos rijden vaker kan worden bestraft. 

Onderzoek van Deloitte

Een op de drie Nederlanders (34 procent) gebruikt tijdens het autorijden een smartphone. Bij 25 tot 34-jarigen is dit zelfs de helft (51 procent). Onderzoeksbureau Deloitte kwam tot deze conclusie in een onderzoek naar telefoongebruik onder 2000 Nederlanders.

We ergeren ons aan ons eigen gedrag

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat we ons ergeren aan ons eigen smartphonegebruik. Bijna 40 procent van de ondervraagden vindt dat ze hun telefoon te veel gebruiken. ANP
Kassa heeft in de uitzending van 28 oktober ook al aandacht besteedt aan dit onderwerp. Bekijk hier de video: 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!