Kassa

CO2-uitstoot in eerste kwartaal fors afgenomen

24-06-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
file auto's 1127
In Nederland was de uitstoot van CO2 in het eerste kwartaal 8,7 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. De afname komt vooral doordat de energiebedrijven bij hun productie minder steenkool en meer aardgas hebben ingezet, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook de impact van de coronacrisis was zichtbaar. 
De CO2-uitstoot door energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer kwam 20 procent lager uit dan een jaar terug. Deze bedrijven waren goed voor 23 procent van de totale uitstoot. Bij hun productie hebben elektriciteitsbedrijven minder steenkool en meer aardgas gebruikt. Er wordt minder CO2 uitgestoten bij het verbranden van aardgas dan bij steenkool. 

Zachte winter

Tijdens de meetperiode was het minder koud in Nederland dan in 2019. Gecorrigeerd voor dit weereffect was de CO2-uitstoot 7,5 procent lager dan een jaar terug. Van huishoudens was de uitstoot 6 procent lager dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar, omdat ze minder aardgas verstookten voor verwarming van woningen vanwege de zachte winter. 
In het eerste kwartaal kwam de uitstoot van de luchtvaart 11 procent lager uit dan een jaar eerder. Volgens het CBS is dat een gevolg van de coronacrisis, omdat luchtvaartmaatschappijen steeds minder vluchten konden uitvoeren. De uitstoot van de transportsector lag 7 procent lager. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!