Kassa

CNV zegt ja tegen pensioenakkoord

14-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pensioen_359x210_49.jpg
Vakcentrale CNV zegt ja tegen het pensioenakkoord. Als eerste van de drie vakcentrales heeft het CNV de knoop woensdag doorgehakt. FNV en MHP nemen de beslissing later deze zomer.
Geen verrassing
Dat de christelijke vakcentrale instemt met het akkoord, is geen verrassing. Toch stelt het CNV wel drie voorwaarden bij het pensioenakkoord. Zo moet duidelijk zijn dat jongeren niet onevenredig meer betalen voor de pensioenen van oudere generaties. De vakcentrale zal de komende tijd bezien hoe deze eerlijke verdeling gegarandeerd kan worden.
Meer 55-plussers aan het werk
Daarnaast wil het CNV dat er een hoger percentage 55-plussers aan het werk komt. In de beleidsagenda stelt de vakcentrale als doel dat ,,in 2020 hetzelfde percentage onder de 55-jaar als boven de 55-jaar aan het werk is''. Hier moeten concrete afspraken over worden gemaakt in cao's en met werkgevers. Deze afspraken moeten dan jaarlijks geïnventariseerd worden.
Zware beroepen
Als laatste voorwaarde wil het CNV dat mensen die een zwaar beroep uitoefenen, gekoppeld aan een groot aantal dienstjaren en een laag salaris, moeten kunnen uittreden op 65 jaar met een AOW-uitkering die gelijkwaardig is aan de AOW-uitkering van vandaag op 65 jaar.
Weerstand
Bij de andere twee vakcentrales is er meer weerstand tegen het akkoord. Zo is Bondgenoten van FNV tegen en ook Abvakabo heeft veel kritiek. Bij MHP keurt de grootste vakbond, De Unie, het akkoord af.
Begin juni sloten de vakbeweging, het kabinet en de werkgevers het pensioenakkoord. Het akkoord is pas definitief als de achterbannen van de onderhandelende partijen hun fiat hebben gegeven. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!