Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

CNV: Werkgevers houden thuiswerkers via software in de gaten

09-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
945 keer bekeken
  •  
thuiswerken werk 1127
Eén op de tien thuiswerkers wordt via software in de gaten gehouden door hun baas. Dat is een constatering van vakbond CNV. De bond organiseerde een peiling onder 1200 mensen die door de uitbraak van het coronavirus vanuit huis moeten werken.
Omgerekend zou dat betekenen dat ongeveer een half miljoen werkenden in Nederland op deze manier in de gaten worden gehouden, stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Juridisch gezien mag dit alleen in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als er een ernstig vermoeden van misbruik is." Ook noemt hij de monitoring onnodig en ineffectief. "Dit werkt vaak averechts en draagt veelal niet bij aan meer productiviteit."

Thuiswerkers eenzamer dan voorheen

In plaats hiervan kunnen werkgevers beter investeren in het welzijn van hun personeel, aldus de vakbond. Het onderzoek stelt namelijk ook dat zestig procent van de thuiswerkers zich eenzamer voelt dan in 2020. 21 procent van de ondervraagden gaf zelfs aan tegen een burn-out aan te zitten. Anderen zeiden dat de sfeer tussen collega’s is verslechterd.
Volgens CNV moeten vertrouwenspersonen, leidinggevenden en hr-managers bijgeschoold worden in de nieuwe problematiek rondom thuiswerken. Daarom riep de bond eerder al op tot een psychisch noodhulpfonds bij het kabinet. "Het kabinet heeft hiertoe een eerste handreiking gedaan en 5 miljoen euro ter beschikking gesteld. Maar dit verdere voorstel is nog niet concreet uitgewerkt. Wij roepen het kabinet op om hier snel werk van te maken", aldus Fortuin.

Meer over:

cnv, privacy
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!