Kassa

CNV: bezuiniging nabestaandenuitkering wordt drama

19-02-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld euro spaarpot 1127
Volgens vakbond CNV dreigt een voorgenomen versobering van de zogenoemde Anw-uitkering (Algemene Nabestaandenwet) uit te lopen op een drama. Het kabinet redeneert volgens de vakbond ten onrechte dat vrijwel iedereen zelf via het pensioenfonds een nabestaandenpensioen kan opbouwen. Onderzoek weerspreekt dat, aldus de bond.  Miljoenen Nederlanders bouwen volgens het CNV niets op.
Weduwen of weduwnaars die arbeidsongeschikt zijn, hun partner hebben verloren en kinderen tot 18 jaar verzorgen komen in aanmerking voor een nabestaandenuitkering. Deze wordt uitbetaald door de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Onderzoek

Het CNV heeft onderzoek laten doen onder 2400 werkenden. Daarvan weet slechts de helft zeker dat de partner een nabestaandenpensioen opbouwt. 26 procent zegt dat dit niet het geval is, 20 procent weet het niet of dit het geval is. "Ons heil alleen in het private nabestaandenpensioen zoeken is daarom een verkeerde afslag die we zeker niet moeten maken", stelt Patrick Fey, vicevoorzitter van het CNV.
Van de ondervraagden denkt 20 procent niet rond te kunnen komen als de partner overlijdt, 14 procent weet niet of hij/zij rond kan komen bij het overlijden van de partner.
Het aantal mensen dat een Anw-uitkering krijgt, is sinds 1996 gedaald van ruim 180.000 naar 28.000 in 2019. ANP/CNV
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!