Kassa

Claims vitamine C nergens op gebaseerd

25-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pil2_03.jpg
Veel mensen denken ten onrechte dat het slikken van extra vitamines goed is voor de gezondheid. De waarheid is dat veel van deze vitamines gewoon weer worden uitgeplast, omdat we er al genoeg van hebben. Ook al eet je niet elke dag groenten en fruit, een extra pil heeft meestal geen nut. De Consumentenbond is een actie gestart tegen bedrijven die onterecht claims publiceren over hun vitamineproducten.
Actie
In de actie spreekt de bond in eerste instantie drie grote Nederlandse merken aan die claimen dat het slikken van een vitamine C pil de weerstand verhoogt. De Europese Voedselautoriteit EFSA oordeelde dat dit niet wetenschappelijk is bewezen. Maar veel meer bedrijven in Nederland houden zich echter niet aan de uitspraak van EFSA, vandaar dat de bond van de hele branche actie eist. Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'De Consumentenbond wil dat de misleiding nu stopt. De Warenwet verbiedt misleiding en de uitspraken van de EFSA zijn duidelijk'.
Functie vitaminesupplementen overdreven
Fabrikanten overdrijven de functie van veel vitamines schromelijk. Vitamines die we met ons eten naar binnenkrijgen hebben een functie, maar extra slikken is alleen nodig voor bepaalde doelgroepen als topsporters, kleine kinderen of zwangeren. Vitamine C die binnenkomt via de voeding speelt wel een rol bij de weerstand, maar het slikken van pillen levert géén extra weerstand op, in tegenstelling tot wat veel fabrikanten steeds beweren. "Bovendien is weerstand een dermate vage en brede term, dat consumenten niet kunnen controleren of hun weerstand er baat bij heeft. Krijg je er minder vaak griep of een verkoudheid van? Het is niet te controleren" aldus Combée. Consumenten krijgen van de meeste vitamines al genoeg binnen met de voeding. Op de verpakking staat echter vaak alleen dat de vitamine geen vervanging is van een gevarieerde voeding.
Onterechte claims
De Europese Voedselautoriteit EFSA heeft afgelopen jaar veel onterechte claims naar de prullenbak verwezen. Veel fabrikanten laten de claims echter nog gewoon op de verpakking staan, en wachten totdat de Europese Unie ze definitief heeft verboden. En dat gaat nog lang duren want de radertjes in Brussel draaien langzaam. De Consumentenbond wil dat deze misleiding stopt. "De Warenwet verbiedt misleiding en de uitspraken van de EFSA zijn duidelijk." De Consumentenbond roept iedereen op om mee te doen aan de actie: de Bittere Pil . Daarmee stuurt de Consumentenbond namens u een protest naar de Hema, Albert Heijn en Kruidvat.

Meer over:

vitamine, diginieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!