Kassa

CJIB waarschuwt voor oplichters: nepbrieven met valse betaalverzoeken in omloop

  •  
04-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7556 keer bekeken
  •  
cjib_nepbrief_nieuws_20220204

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) waarschuwt voor oplichters die valse bekeuringen sturen. Je zou 496 euro aan zorgpremie moeten betalen over 2021, maar het genoemde rekeningnummer is van oplichters. Opvallend is dat het hier gaat om een échte brief in een CJIB-envelop, en niet om een valse e-mail. En dat maakt de kans groter dat je erin trapt. Waar moet je op letten?

Verreweg de meeste phishingmails en spookfacturen komen in de vorm van valse e-mails. Deze oplichtingstruc is echter nieuwswaardig omdat het in dit geval gaat om een fysieke brief. Deze valse brief is niet alleen afgedrukt op briefpapier in de CJIB-huisstijl, ook de envelop is van het CJIB. Opletten dus!

Rekening van 496 euro

Dat het gaat om een échte brief maakt de kans aanzienlijk groter dat je de boete daadwerkelijk betaalt, want bekeuringen van het échte CJIB komen ook altijd per post. Het gaat dan ook om een geloofwaardige oplichtingstruc.

Volgens de afzender heb je je zorgpremie zes maanden of langer niet betaald, om die reden is het dossier overgedragen aan het CJIB. Aangezien het gaat om een bedrag van 496 euro, kan het je in een mum van tijd een hoop geld kosten als je besluit het bedrag over te maken.

Hoe weet je dat het om oplichting gaat?

Allereerst spreekt bovenstaande waarschuwing van het CJIB voor zich. Daarnaast is er sprake van een korte betalingstermijn: in dit geval moet er vóór 8 februari betaald worden, en van het echte CJIB krijg je doorgaans langer de tijd om de bekeuring te voldoen.

Daarnaast valt op dat het geld naar een Duits rekeningnummer moet: legitieme rekeningnummers van het CJIB zijn altijd van Nederlandse banken, in dit geval van de ING. Een volledig overzicht van alle rekeningnummers waar het CJIB gebruik van maakt, vind je op de website.

Deze nepbrief is nauwelijks van echt te onderscheiden: de volledige lay-out is gekopieerd, slechts het rekeningnummer is aangepast. Hier kun je een voorbeeld zien van een échte brief.

Wat moet je doen als je deze brief krijgt?

Krijg jij deze brief ook in de bus? Betaal vooral niet, de brief is vals. Neem bij twijfel contact op met het CJIB, en doe dat bij voorkeur via een telefoonnummer dat je zelf hebt opgezocht. Het komt helaas voor dat oplichters onjuiste contactgegevens verstrekken: bel je vervolgens naar het genoemde telefoonnummer, dan krijg je een oplichter aan de lijn.

Verder is het verstandig om deze brief gewoon te negeren.

Bron: CJIB

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

DaanG
DaanG12 apr. 2022 - 13:44

Mag ik even kwijt dat (in elk geval recente) 'legitieme' brieven van het CJIB er ontzettend nep/amateuristisch uit zien als je twee keer kijkt. We kregen er vandaag 1 binnen (een kleintje dat wel). Maar ik dacht dat het nep was...er zaten JPG artifacts (pixels) om het logo en strepen in de paarse vlakken alsof de inkttoner op is. De paarse vlakken en het logo zijn kennelijk 'geprint' ipv 'voorgedrukt' dat maakt het voor de ontvanger ook wel lastig legitiem van nep te onderscheiden. Ik heb hier twee brieven liggen (even een oude opgedoken), die oude lijkt in elk geval iets hogere resolutie geprint (maar dus niet voor gedrukt) en daarbij zitten er de zwarte icoontjes witte vlakken alsof iemand in paint bezig is geweest. Ook het paars wijkt af van de voorgaande brief. We hebben het hier dus over de echte CJIB brieven! Het lijkt mij handig als het CJIB in elk geval briefpapier gaat gebruiken. Tuurlijk moeten we zelf ons verstand gebruiken maar het moet wel mogelijk gemaakt worden echt van nep te onderscheiden.

Swaam
Swaam7 feb. 2022 - 17:44

Hoe zit het dan met de qr code op het formulier dit kan toch niet bij een ieder het zelfde zijn of zie ik dit verkeerd.

Keesje39
Keesje397 feb. 2022 - 12:03

Je weet toch zelf wel of je je zorgpremie betaald hebt? En als dat niet zo zou zijn, dan krijg je toch een aanmaning van de verzekering zelf? Overigens: natuurlijk moet zo'n brief negeren, maar het is wel verstandig om de Fraudehelpdesk te informeren.

Jaap Rotterdam
Jaap Rotterdam7 feb. 2022 - 11:05

Wat dacht u van alle vaste kosten automatisch te laten incasseren? Door je energie leverancier, zorgverzekering, etc. Boetes? Ik heb m'n auto opgedoekt, kost zeer veel geld, en deed er weinig mee, OV. En ook geen boetes meer. Maar als dat echt niet kan, ja...goed opletten, en controleer een onverwachte aanslag eerst, van wie dan ook.

henryw210
henryw2104 feb. 2022 - 14:02

als je zo een brief krijgt gewoon ff kijken bij mijn overheid daar staat wel n bericht bij als je n echte kado bon hebt gekregenen bij twijfel altijd bellen met t cijh

1 Reactie
Herman 789
Herman 7897 feb. 2022 - 16:57

Of ga naar cjib.nl en log in met je DIGID op het digitaal loket. Hier zie je in één oogopslag wat je nog moet betalen aan het CJIB.NOOIT betalen zonder te controleren bij de juiste instanties.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!