Kassa

Cito-plannen op losse schroeven

21-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
klaslokaal_06.jpg
De Tweede Kamer praat donderdag over een wetsvoorstel van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, waarin staat dat alle scholen verplicht een Cito-toets moeten afnemen. Ook houdt Dekker daarin vast aan de makkelijke toets die basisscholen aanbieden aan kinderen die waarschijnlijk naar het vmbo gaan.
De PVV
De aangepaste toets is echter een doorn in het oog van de PVV, terwijl die partij wel kan zorgen voor een meerderheid in de Eerste Kamer. De PVV is nijdig op de coalitie, omdat zij voorstelt om van de Cito-toets een vrijblijvende toets te maken. ,,Met dit plan kunnen wij nooit instemmen", stelde Kamerlid Harm Beertema donderdag. VVD en PvdA zijn van zins de makkelijke Cito-toets te schrappen, iets wat de PVV wil in ruil voor steun aan het wetsvoorstel om de Cito-toets op alle scholen te verplichten. Maar de voorstellen om de toets pas in mei te houden als kinderen al zijn ingeschreven op een middelbare school en om het hoogste advies (dus van de leraar of de Cito) te laten tellen, zijn in slechte aarde gevallen bij Beertema. ,Ik ben hier zeer teleurgesteld over", zei hij enkele uren voorafgaand aan een debat over het onderwerp in de Tweede Kamer.
Door het plan om de makkelijke toets (die door basisscholen wordt aangeboden aan leerlingen die waarschijnlijk naar het vmbo gaan) te schrappen leek het erop dat de steun van de PVV binnen was, maar dat staat nu dus weer op losse schroeven.
De toets
De Cito-toets meet vooral hoe leerlingen het doen op het gebied van rekenen en taal. De uitslag is mede bepalend voor de middelbare schoolkeuze. De toets wordt nu in februari afgenomen, maar als het aan Dekker ligt gaat dat voortaan in april gebeuren. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!