Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Chronische vermoeidheid niet door virus'

26-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
moe.jpg
Het is onwaarschijnlijk dat het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) wordt veroorzaakt door het XMRV-virus. Dat blijkt uit onderzoek waarvan het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen de resultaten vrijdag heeft bekendgemaakt, onder meer in een publicatie in het vakblad British Medical Journal.
Amerikaanse onderzoekers claimden in oktober vorig jaar dat zij een verband konden aantonen tussen CVS en het retrovirus XMRV. Zij publiceerden hun bevindingen in het gezaghebbende wetenschapstijdschrift Science. De Nijmeegse onderzoekers twijfelden en besloten tot een onderzoek bij Nederlandse patiënten.
Bij geen van de 32 onderzochte CVS-patiënten werd het genoemde virus aangetroffen. Hoe het komt dat in het Amerikaanse onderzoek XMRV wel als boosdoener uit de bus kwam, is onduidelijk. Mogelijk was de groep die werd onderzocht, niet representatief voor het overgrote deel van de CVS-patiënten, aldus de Nijmeegse onderzoekers.
Wetenschappers proberen al jaren de biologische oorzaak te achterhalen van CVS. Patiënten zijn al getest op allerlei verdachte virussen, zonder resultaat. ,,Voor mensen met CVS is het natuurlijk onzettend vervelend dat we opnieuw moeten vaststellen dat er geen virus in het spel is'', aldus internist Jos van der Meer van het UMC St Radboud. ,,Ik had hun graag meer zekerheid over de oorzaak van CVS gegeven.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!