Kassa

'Chronisch zieken extra bang voor ontslag'

  •  
05-02-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4108490.jpg
Chronisch zieken zijn in deze tijden van crisis extra bang hun baan te verliezen. Daarom zullen ze hun ziekte zoveel mogelijk proberen te verzwijgen. Dat heeft directeur Lodewijk Ridderbos van het Reumafonds donderdag gesteld.
Ongeveer een op de tien Nederlanders heeft last van een chronische ziekte. Onderzoek wijst volgens het Reumafonds uit dat slechts 9 procent van de werkende bevolking weet dat een collega een chronische ziekte als bijvoorbeeld reuma heeft.
Volgens Ridderbos zijn chronisch zieken creatief in het verzinnen van leugentjes om bestwil om te verbloemen dat ze af en toe minder uit de voeten kunnen. ,,Als ze stijf zijn, zeggen ze bijvoorbeeld dat ze gesport hebben, of een koudje hebben gevat.'' Mensen zijn bang dat ze als watje worden gezien als ze te boek staan als 'zieke', aldus Ridderbos. ,,Ze vrezen dat ze sneller worden ontslagen of minder snel in aanmerking komen voor promotie.''
Het Reumafonds wil dat werkgevers juist inzien dat mensen met een chronische ziekte met een beetje extra aandacht waardevolle medewerkers kunnen zijn.
Voorzitter Alexander Rinnooy Kan van de Sociaal Economische Raad (SER) onderschrijft de oproep van het Reumafonds. Hij heeft donderdag de Support Award uitgereikt aan de collega's van receptionist Ben van den Berg van een garagebedrijf in Nieuw-Vennep. Ben heeft artritis en kan door hulp en begrip van zijn collega's toch aan het werk blijven. De prijs zet mensen in het zonnetje die ondersteuning bieden aan chronisch zieken.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!