Chronisch zieken durven niet over te stappen
15-11-2013
• leestijd 2 minuten
Chronisch zieken voelen zich belemmerd bij de overstap van zorgverzekeraar. 78.2% van de chronisch zieken is nog nooit van zorgverzekering gewisseld. Dit is ruim 11% minder dan bij mensen zonder chronische aandoening. Dit blijkt uit Het Nationaal Zorgonderzoek dat door het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C.) werd gehouden. Aan dit onderzoek deden 2492 mensen mee, waarvan 995 chronisch zieken.
Angst voor verlies aanvullende verzekering
Ruim 20% van de ondervraagden met een chronische aandoening geeft aan niet van verzekeraar te wisselen uit angst geen aanvullende verzekering af te kunnen sluiten, terwijl dit bij mensen zonder chronische aandoening voor minder dan vijf procent geldt als reden om niet over te stappen. De angst van de chronisch zieken is deels terecht. Een verzekeraar mag mensen voor de aanvullende zorgverzekering weigeren. Simon den Hollander van het ZIC zegt hierover: "Het is schandalig dat verzekeraars mensen mogen afwijzen, gelukkig hanteren steeds minder verzekeraars een vorm van medische selectie waardoor een overstap steeds eenvoudiger wordt."
Chronisch zieken kritischer
Mensen met een chronische aandoening komen gemiddeld vaker in aanraking met de verzekeraar. Uit het onderzoek blijkt dat zij over dan ook kritischer zijn over hun zorgverzekeraar. Gemiddeld beoordelen zij de verzekeraar slechts met een 6,2. Bij mensen zonder chronische aandoening is dit gemiddeld een 6,8. Op alle punten scoren de verzekeraars minder, maar het grootste verschil zit bij de keuzemogelijkheden van de aanvullende verzekering. Mensen zonder chronische aandoening geven hun verzekeraar op dit onderdeel gemiddeld een 7,7, daarentegen geven chronisch zieken hiervoor slechts een 7.
Eigen risico grote irritatiefactor
Heikel punt is dat het kabinet van plan is om in 2014 de compensatie regeling van het eigen risico voor chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) af te schaffen. Dit betekent dat de chronisch zieken sowieso elk jaar zelf hun eigen risico moeten betalen en dankzij hun ziekte of handicap dus zowel een aanvullende verzekering moeten afsluiten als het eigen risico moeten betalen. Zij zijn daarmee een flink stuk duurder uit dan mensen zonder chronische aandoening.
Bron:
Z.I.C./Zorgverzekering.nl