Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ChristenUnie wil ook statiegeld op petflesjes

24-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
flessen_04.jpg
De ChristenUnie wil niet alleen dat het statiegeld op grote plastic flessen blijft bestaan, maar ook dat dit wordt ingevoerd voor kleinere petflesjes. Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber van die partij werkt aan een initiatiefwet om dit te regelen.
Toestemming
Het kabinet had eerder onder voorwaarden toestemming gegeven om het statiegeld per 2015 af te schaffen. Daarover waren afspraken gemaakt met de verpakkingsindustrie, de gemeenten en de supermarkten. Volgens staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) was echter niet aan alle afspraken voldaan en kon ze daarom vorig jaar nog niet instemmen met het afschaffen van het statiegeld. Ze komt er binnenkort op terug.
Hergebruikt
Volgens Dik lijkt het erop dat de staatssecretaris zal besluiten om het statiegeld alsnog af te schaffen. De ChristenUnie wil dat voorkomen, omdat er volgens het Kamerlid in de samenleving veel steun voor statiegeld is. ,,Ook omdat de winst voor het milieu heel hoog is. Door de positieve prikkel leveren mensen bijna alle flessen met statiegeld na gebruik weer in. Die flessen kunnen hoogwaardig worden hergebruikt in nieuwe flessen. Dat betekent dat daar nauwelijks afval van overblijft'', zei Dik donderdag.
Zwerfafval
Volgens haar moet het hergebruik van petflesjes worden uitgebreid. ,,De flessenautomaten staan al in de supermarkten. Wat zou het mooi zijn als we ook onze kleine flesjes daar tegen statiegeld kunnen inleveren.'' Als het statiegeld op flessen wordt afgeschaft, leidt dat tot meer zwerfafval, waarschuwt de ChristenUnie. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!