Kassa

ChristenUnie wil belastingstelsel drastisch veranderen

09-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
belastingdienst blauwe envelop 1127
Het belastingstelsel moet drastisch veranderen, vindt de ChristenUnie. Toeslagen verdwijnen, de belasting voor burgers gaat omlaag en het minimumloon gaat omhoog. Daarentegen gaan bedrijven juist meer betalen.
Volgens partijleider Gert-Jan Seger van de ChristenUnie is het belastingstelsel stuk. "Het is veel te ingewikkeld geworden, het is niet rechtvaardig en het is veel te individualistisch."
Als het aan de ChristenUnie ligt verdwijnen toeslagen, kortingen en aftrekposten (ook de hypotheekrenteaftrek). Elk huishoudens krijgt vervolgens een basiskorting. Daarmee wil de partij ook een einde maken aan de fiscale kloof tussen een- en tweeverdieners. Verdere compensatie komt er door het minimumloon met 10 procent ver hogen (ook voor bijstand en AOW) en belastingen te verlagen.
De kleinste regeringspartij haalt geld op door onder meer het belasten van winst en vermogen waar dat nu nog niet gebeurt. Er moet bijvoorbeeld een digitale dienstenbelasting komen en een financiële transactiebelasting. Hoge inkomens gaan ook meer belasting betalen. Het toptarief gaat omhoog. De omstreden BIK-regeling (een investeringsvoordeel voor bedrijven) verdwijnt.
Volgens het Centraal Planbureau (CPB) betekenen de plannen een lastenverlichting voor gezinnen van 11,4 miljard euro en een lastenverzwaring voor bedrijven van 8,1 miljard euro. Door het beleid zal de structurele werkgelegenheid volgens het CPB met 2,3 procent dalen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!