Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ChristenUnie bepleit terugkeer pil in basispakket

10-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
Anticonceptiepil 930x520
De ChristenUnie (CU) wil dat de anticonceptiepil volledig terugkeert in het basispakket. Hiermee moet het aantal abortussen per jaar in Nederland worden teruggedrongen. Ook wil de CU de nazorg na een abortus verbeteren, om nieuwe abortussen te voorkomen.
Sinds 2011 moeten vrouwen van 21 jaar en ouder zelf de anticonceptiepil betalen. Andere poltieke partijen willen al langer dat de pil vergoed wordt, daar sluit de CU zich nu bij aan. Vorig jaar stemde de partij nog tegen een voorstel van de PvdA om de beslissing van 2011 terug te draaien.
"Met sommige partijen zullen we het nooit eens worden over de abortuswet, maar ik hoop dat we elkaar wél kunnen vinden in het streven naar het verminderen van het aantal abortussen", zegt CU-Kamerlid Carla Dik-Faber. De ChristenUnie presenteert donderdag een manifest voor betere hulp aan onbedoeld zwangere vrouwen.

CU: Hulp op maat

Volgens Dik-Faber is het debat over abortus "zo sterk gepolariseerd dat we onbedoeld zwangere vrouwen vaak niet de hulp geven die ze nodig hebben". "Een dilemma van een vrouw, die we de best mogelijke hulp moeten bieden."
Volgens de ChristenUnie kan er hulp op maat worden geboden door te kijken naar de noodsituaties waar vrouwen in verkeren als ze kiezen voor een abortus. Andere voorstellen die de partij doet, zijn ervoor zorgen dat vrouwen en mannen zich in ieder geval niet door een gebrek aan geld of woonruimte gedwongen voelen te kiezen voor een abortus. Ook wil de partij "de objectieve voorlichting over abortus en de alternatieven die onbedoeld zwangere vrouwen hebben versterken".  ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!