Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Chocolademoussetest: de procedure & de uitslag

19-01-2010
leestijd 2 minuten
641 keer bekeken
Fallback image for card
Kassa heeft 5 banketbakkers 9 soorten melkchocolademousses voorgezet die in de supermarkt verkrijgbaar zijn. De banketbakkers uit ons testpanel zijn Harry Mercuur, Arjan Bras, Jeroen Goossens, Erik van Otten en Marc Oonk. Ze zijn allen zeer ervaren met het maken van toetjes waarin chocola verwerkt wordt en maken zelf zeer geregeld chocolademousse.
De 9 verschillende merken hebben ze blind geproefd en in verschillende volgorde beoordeeld. Ze hebben daarbij voornamelijk gelet op de smaak, het mondgevoel en de structuur/luchtigheid.
Hoe smaakt goede chocolademousse?
Goede chocolademousse is heel luchtig in de mond, zodat het wegsmelt. Het moet op het bord wel weer voldoende stevig zijn zodat het niet inklinkt en wegzakt. Verder moet er een lekkere chocolasmaak aanzitten, romig en vol maar geen vettige nasmaak.
Wat is het geheim van goede chocolademousse?
Allereerst is de kwaliteit van de ingrediënten van groot belang, vooral die van de chocola. Chocola is er in allerlei soorten en maten maar het beste is puur met veel cacaomassa en een hooggehalte cacaoboter. En om een goede luchtige mousse te krijgen, zijn opgeklopte eiwitten en slagroom essentieel. De juiste verhouding van de ingrediënten is natuurlijk ook van groot belang. En natuurlijk de bereidingswijze, het samenvoegen van de bestanddelen. Dat luistert zeer nauw, maar het verschilt vaak per recept of per persoon.
Chocolademousse uit de supermarkt

Chocolademousse die in de supermarkt te koop is moet lang houdbaar zijn en dat heeft grote gevolgen, vooral voor de luchtigheid. Het mag namelijk niet inklinken dus er zitten allerlei bindmiddelen en andere toevoegingen in om het stevig te houden. Verder mag het niet te veel kosten dus kunnen er niet de beste ingrediënten in worden verwerkt. Vooral chocola is duur dus daar wordt vaak een mindere kwaliteit voor gebruikt, En er wordt (teveel) cacaopoeder gebruikt, maar dat geeft geen echt lekkere chocolade smaak en goede structuur in tegenstelling tot echte chocola.
Tenslotte
In geen enkele door Kassa geteste chocolademousse zitten opgeklopte eiwitten, alleen room. Ze bevatten wel allemaal gelatine als bindmiddel. Dat wordt van dierlijke beenderen gemaakt dus deze toetjes zijn niet geschikt voor vegetariërs en veganisten.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Al 100 jaar voor