Chirurgen komen met normen borstkankerzorg
15-10-2010
• leestijd 2 minuten
De beroepsvereniging van chirurgen, de NVVH, wil in januari kwaliteitsnormen doorvoeren voor de behandeling van borstkanker. De normen houden onder meer in dat specialisten de operaties alleen mogen uitvoeren als hun ziekenhuis meer dan vijftig operaties per jaar doet bij borstkankerpatiënten. Ook moeten de behandelende specialisten (bijvoorbeeld de radioloog en oncoloog) van tevoren gezamenijk een behandelplan opstellen.
De chirurgen komen met hun normen net voordat zorgverzekeraar CZ vrijdag een lijst met ziekenhuizen presenteert die volgens de zorgverzekeraar minder goede zorg leveren op het gebied van borstkanker. De artsen keuren de actie van CZ af. Ze vinden dat de verzekeraar niet de juiste normen hanteert. CZ gaat bijvoorbeeld uit van minimaal 150 operaties per jaar.
Volgens woordvoerder Rob Tollenaar van de chirurgenvereniging waren de artsen al heel ver met het vaststellen van de normen. Vanwege de actie van CZ heeft de NVVH de plannen versneld bekendgemaakt.
Tollenaar verwacht dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg zal instemmen met de normen van de vereniging. Het aantal van vijftig operaties per jaar als ondergrens voor een arts ligt weliswaar lager dan het voorstel van CZ. ,,Maar de grens van vijftig is verantwoord. Je moet een dergelijke operatie een aantal keer per jaar uitvoeren om ervaren te zijn. Maar het is niet zo dat je betere resultaten boekt als je de ingreep 150 keer per jaar doet in plaats van vijftig.''
De NVVH wil ook een kwaliteitsregistratiesysteem doorvoeren waardoor de kwaliteit van zorg beter inzichtelijk kan worden gemaakt. Tollenaar verwacht dat er de komende jaren ook kwaliteitsnormen komen voor andere typen kankerbehandelingen.
ANP