Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Chemo Hodgkin verhoogt kans op tweede tumor

15 sep 2009
  •  
leestijd 1 minuten
166610.jpg
Patiënten die voor Hodgkin lymfoom (kanker) of teelbalkanker met bestraling of chemotherapie worden behandeld, lopen jaren na de behandeling een grotere kans op hart- en vaatziekten of een tweede tumor.
Dat is de uitkomst van een onderzoek van Sandra van den Belt, waarop zij vrijdag promoveert aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Van den Belt onderzocht 2707 patiënten met zaadbalkanker en 1486 patiënten met Hodgkin lymfoom, die tussen 1965 en 1996 zijn behandeld en gemiddeld bijna twintig jaar zijn gevolgd.
Uit haar onderzoek is naar voren gekomen dat patiënten die van Hodgkin lymfoom zijn genezen, drie- tot vijfmaal zoveel kans op hart- en vaatziekten hebben dan de gemiddelde Nederlander. Het risico op een tweede tumor of hart- en vaatziekten na bestraling of chemotherapie voor zaadbalkanker is 1,8 keer hoger dan na chirurgie en vergelijkbaar met het risico van roken, ontdekte Van den Belt.
De eerste tien jaar na de diagnose Hodgkin lymfoom is de ziekte zelf de belangrijkste doodsoorzaak. Vanaf tien jaar na behandeling was het risico om aan tweede tumoren en hart- en vaatziekten te overlijden verhoogd en nam toe tot een vijf keer hoger risico vergeleken met de gemiddelde Nederlander.
Zaadbalkanker en Hodgkin lymfoom zijn zeldzame vormen van kanker, die vooral bij jongvolwassenen optreden. De genezingskans is groot.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar