Kassa

'Celstraf voor appen achter het stuur'

13-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
autorijden gevaar snelweg 930 x 520
Justitie wil smartphonegebruik in de auto strenger kunnen bestraffen, nu het aantal verkeersdoden en -ongelukken na een jarenlange daling weer stijgt. In Den Haag is een wetsvoorstel in de maak waarin het begrip 'roekeloosheid' een nieuwe definitie krijgt, meldt Trouw vrijdag. ,,Daar weegt appen tijdens het rijden ook in mee'', zegt een woordvoerder van het ministerie.
Dronken rijden
Veilig Verkeer Nederland (VVN) pleit volgens de krant ervoor dat het gebruik van de smartphone net zo streng bestraft wordt als dronken rijden, dus niet alleen met een boete, maar ook met een celstraf. Volgens een schatting van Veilig Verkeer Nederland (VVN) ontstaat een kwart van de auto-ongelukken door afleiding door de smartphone. Mediawatch/Trouw

Meer over:

appen, rijden, whatsapp, straf
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

endemion
endemion16 okt. 2017 - 18:30

Ja natuurlijk worden de daadwerkelijke cijfers niet genoemd. Er is een stijging van hoeveel? Laat me raden 0,x% wat makkelijk binnen een groter wagenpark of andere niet statische aspecten van dit cijfer kan liggen. Nederland is een van de veiligste landen als het aankomt op verkeersveiligheid. We hebben echt niet nog een zogenaamd "legitieme" reden nodig om het zakkenvullen dmv bonnetjesschrijvers te vergemakkelijken!

1 Reactie
gompy2
gompy223 okt. 2017 - 12:48

Ik vermoed dat jij dan ook lekker achter het stuur zit te appen of niet? Van mij mogen ze ten eerste de boete op achter het stuur appen minimaal op 3000 Euro zetten plus als er door dat idiote debiele appen een ongeluk is veroorzaakt een dikke gevangenisstraf er boven op.

simon55
simon5514 okt. 2017 - 11:42

Uitstekend idee , en wanneer gaan ze de fietser en scooter rijders aanpakken ?

oudewouter
oudewouter13 okt. 2017 - 19:13

Hadden ze al veel eerder moeten doen. Die telefooncriminelen / moordenaars zijn de oorzaak van honderden doden per jaar. Boetes zijn veel te laag en de pakkans te klein. Flinke gevangenisstraf aub. en daarna nog een flinke tijd intrekken rijbevoegdheid. Dat zal die idioten leren (hopelijk)

1 Reactie
endemion
endemion16 okt. 2017 - 18:38

Ik hoop dat net jij gepakt wordt die ene keer dat je op een belangrijk berichtje zit te wachten en dus die ene keer iets meer risico neemt tijdens het rijden. En dus het gevang ingegooid wordt voor die 5 sec dat je zo'n apparaat toevallig op het verkeerde moment vast had (dus toen een politie knurft in jou richting keek). Echt die mentaliteit hier ach mij gebeurt toch niks dus doe maar lekker hard straffen ook al zal het in de meeste gevallen wederom gaan om "slachtoffer/schade loze misdaden" aka bonnetjes uitschrijven wat in 99 vd 100 gevallen niks meer is dan afpersing.

janisdenaam
janisdenaam13 okt. 2017 - 18:07

Is alleen de smartfoon de boosdoener wel? Ik kocht na 16 jaar een nieuwe (hybride) auto. Ik kwam uit het stenen tijdperk terecht in een speelcasino. Waar vroeger de kilometerteller zat zit nu een "informatiecentrum". Als je een routeplanner standaard ingebouwd hebt zit die midden boven de middenconole. Net zo gevaarlijk als een smartfoon. Waarom willen wij alles per wet regelen? Ik zou een wetsartikel voorstellen: Als je je verstand niet wil gebruiken mag je niet achter het stuur.

dave29
dave2913 okt. 2017 - 17:16

Een gevangenisstraf sta ik volledig achter maar gevangenissen zijn er bijna niet meer en bovendien zijn er zo weinig politieagenten dat de pakkans erg klein is .

1 Reactie
fgrijder
fgrijder30 nov. 2017 - 22:31

De komende jaren komen veel varkensstallen leeg, pleur deze lui daar maar in.

gerard van kooten
gerard van kooten13 okt. 2017 - 16:51

Hier ben ik een groot voorstander van.

dragstar
dragstar13 okt. 2017 - 16:41

Het zou ook mogelijk moeten worden gemaakt om beslag te leggen op de telefoon en deze te laten vernietigen.De idioten die dan nog gepakt worden zouden een zwaardere boete eventueel zelfs een gevangenisstraf moeten kunnen worden opgelegd.Ik weet best wel dat er dan mensen zijn die zullen roepen dat ze klantenbestand in de smartphone opgeslagen hebben maar dat excuus is dan jammer voor ze, omdat er genoeg gewaarschuwd word om niet met je toestel in de ene hand en met de andere hand te rijden en zeker niet achter het stuur te appen. 

harryromijn
harryromijn13 okt. 2017 - 14:49

Eindelijk.En bovendien: daar een ieder dit geheel met voorbedachte rade doet - idem drank, drugs en oververmoeid toch achter het stuur - zijn alle gevolgen - die toch ook bekend verondersteld moge zijn - ook voor de volle 100% aan te rekenen.

1 Reactie
cobie-45
cobie-4513 okt. 2017 - 15:08

Ben er mee eens , hadden ze allang veel eerder moeten doen , heeft al genoeg mensenlevens gekost , maar hier lopen ze altijd achter de feiten aan .!!! Moet eerst jaren uit de hand lopen , Regering ??????

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!