Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

CDA wil regeringscommissaris toegankelijkheid

23-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
528 keer bekeken
  •  
binnenhof den haag politiek prinsjesdag 1127

Een regeringscommissaris die erop toeziet dat onder andere websites toegankelijker worden voor mensen met een beperking. Daar pleit de Tweede Kamerfractie van het CDA maandagavond in het Kassa voor. Veel websites zijn namelijk niet of slecht toegankelijk voor bijvoorbeeld blinden of slechtzienden

Lucille Werner, Tweede Kamerlid CDA: “We digitaliseren steeds meer. Maar de kloof tussen mensen die wel en die niet mee kunnen doen, wordt steeds groter. Denk aan onze ouderen, mensen met een handicap of laaggeletterden. Dat moet anders. Daarom wil het CDA een regeringscommissaris voor toegankelijkheid. Iemand die toegankelijkheid een gezicht geeft: iemand die zich ervoor gaat inzetten dat we allemaal mee kunnen doen in onze samenleving.” Zij gaat hierover Kamervragen stellen.

Richtlijnen

Overheidssites moeten volgens (Europese) regelgeving sinds 2018 aan speciale richtlijnen voldoen. Een website of applicatie die hieraan voldoet is volledig digitaal toegankelijk voor mensen met een visuele, maar bijvoorbeeld ook een auditieve, motorische of verstandelijke beperking. Uit onderzoek blijkt echter dat slechts 6% van de overheidssites aan al deze richtlijnen voldoet. Het bedrijfsleven doet het nog slechter.

Een website moet bijvoorbeeld voldoende kleurcontrast hebben om de leesbaarheid te vergroten. Audiofragmenten en video’s voor doven en slechthorenden moeten ondertiteld worden. Vanaf 2025 moet Nederland voldoen aan een nieuwe Europese wet. Dan moeten alle digitale producten en diensten aan deze richtlijnen voldoen.

Alle vormen van toegankelijkheid

Deze regeringscommissaris moet zich naast het inzetten voor digitale toegankelijkheid ook bezighouden met alle andere vormen van toegankelijkheid. “Zoals op een makkelijke manier gebruik maken van internet, van het openbaar vervoer, gebouwen binnengaan of evenementen bezoeken. Omdat niemand mag worden buitengesloten”, aldus Lucille Werner.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!