Kassa

CDA: stel overheveling zorg naar gemeente uit

11-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Dokter_2_56.jpg
Het kabinet moet overwegen om het overhevelen van zorgtaken naar gemeenten uit te stellen. Dat zei CDA-leider Sybrand Buma dinsdag in RTLZ. Volgens hem moet het kabinet meer tijd nemen om de wet die dit regelt, goed in te voeren en de gemeenten ,,echt mee te nemen''.
Bezuiniging
Het is bovendien de vraag of het nog haalbaar is de wet op tijd in te voeren, nu het kabinet die eerst door de Tweede Kamer en dan nog door de Eerste Kamer moet krijgen, aldus Buma. Het is de bedoeling dat gemeenten vanaf 2015 verantwoordelijk worden voor de langdurige zorg en begeleiding van mensen die het niet alleen redden. Gemeenten krijgen daarvoor in totaal 3,9 miljard euro. Maar het plan gaat ook gepaard met bezuinigingen, onder meer van 465 miljoen euro op de huishoudelijke verzorging.
'Grote zorgen'
Volgens Buma leven er op straat en ook bij zijn partijgenoten in gemeenteraden grote zorgen over dit voorstel. ,,Het kabinet holt maar door, met maar één doel: op 1 januari 2015 geld binnenhalen'', zei hij. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) moet daarom volgens de CDA-leider nadenken of het wel zo snel kan en of hij niet beter meer tijd kan nemen om de boel goed over te dragen. Ook moet duidelijk worden of gemeenten de nieuwe zorgtaken wel kunnen uitvoeren met het geld dat ze ervoor krijgen. Volgens Buma moet het niet nodig zijn dat gemeenten hierdoor nog eens de onroerendezaakbelasting moeten verhogen. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!