Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

CDA: Rechtsbijstand voor mensen die geschil hebben met Belastingdienst

08-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
contract tekenen overeenkomst 1127
Er moet een speciale dienst komen die juridische bijstand geeft aan mensen die een geschil hebben met de Belastingdienst. Ook medewerkers van de fiscus moeten daar vertrouwelijk meldingen kunnen doen als ze zien dat burgers in de knel komen te zitten. Dat zegt Kamerlid Inge van Dijk (CDA) in het debat over het eindrapport van een speciale Kamercommissie die de toeslagenaffaire onderzocht.
Er was al een eerder voorstel van het CDA om een fiscale ombudsman aan te stellen, maar volgens Van Dijk gaat het hier om een aanscherping. Vorig jaar kreeg het voorstel al brede steun van de Tweede Kamer. De aanscherping gaat een stap verder, omdat het voorziet in directe bijstand aan mensen die mogelijk in de problemen komen. Deze mensen hoeven hier niet voor te betalen.

Ingewikkelde wetgeving

Een dergelijke dienst bestaat in de Verenigde Staten al jaren. De dienst maakt daar deel uit van de belastingdienst zelf, en heeft daardoor toegang tot alle informatie over belastingplichtigen.
Fiscale wetgeving is erg ingewikkeld en dit kan leiden tot fouten waarvan burgers en bedrijven de dupe worden, zegt het CDA. In het schandaal rond de kinderopvangtoeslag had dergelijke juridische bijstand volgens Van Dijk "een belangrijke rol" kunnen spelen. Het voorstel krijgt in ieder geval steun van D66. Het CDA hoopt dat meer partijen zich aansluiten. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!