Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

CDA: onderzoek overbodige verkeersborden

24-11-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
verkeersborden_01.jpeg
Hij gruwt al lang van de overdaad aan verkeersborden. Er kwam dit voorjaar een meldpunt voor onduidelijke, onleesbare of onjuiste borden. Tweede Kamerlid Sander de Rouwe (CDA) wil nu een landelijk onderzoek naar het idee om verkeersborden weg te laten. Hij zal daar woensdag op aandringen bij minister Camiel Eurlings (Verkeer), in het debat over diens begroting.
Nederland lijdt nog steeds aan bordenfetisjisme, stelt De Rouwe. ,,Je kan het zo gek niet bedenken of er staan twintig borden op een weg.'' Heel veel mensen hebben hem foto's van ,,volstrekt belachelijke'' situaties gemaild. Maar er is ook goed nieuws. Er zijn intussen iets meer dan honderd plaatsen die gebieden ,,compleet'' nieuw inrichten, met weinig of geen verkeersborden en ook geen belijning. Voorbeelden zijn Drachten, Oosterwolde en Makkinga.
Het gaat om 5 procent van de plattelandsgemeenten. Op grotere schaal is het idee aangeslagen in het buitenland. Een voorbeeld is de beroemde Londense Exhibition Road, met tal van musea en jaarlijks 2,6 miljoen bezoekers, die wordt heringericht. ,,Er is nu een 1,5 meter breed voetpad, de rest van de ruimte is voor de auto'', stelt Willem Foorthuis, directeur onderzoek van het Shared Space Instituut in Drachten, dat betrokken is bij het project.
Shared space (gedeelte ruimte) is als concept ontwikkeld door Hans Monderman, net als De Rouwe een Fries. Die verkeerskundige werkte voor de gemeente Smallingerland, waarin Drachten de grootste plaats is, en de drie noordelijke provincies. Monderman, die begin 2008 overleed, streefde naar meer eigen verantwoordelijkheid van de weggebruiker. Mensen zouden zo gestimuleerd worden meer op elkaar te letten. ,,Want hoe meer borden, hoe minder men oplet'', stelt De Rouwe.
De eerste resultaten zijn positief. Zo is het verkeer veiliger geworden. Er zijn volgens De Rouwe ,,substantieel'' minder slachtoffers. Daarnaast knappen gemeenten ervan op. ,,Historische kernen die zijn volgepompt met borden, krijgen een impuls.'' De CDA-er klopt daarom aan bij de minister om het idee te laten onderzoeken, bijvoorbeeld hoeveel verkeersslachtoffers het scheelt. ,,Gemeenten kunnen nu al borden opruimen maar tonen koudwatervrees. Een landelijk onderzoek door het Rijk zou veel meer gemeenten kunnen stimuleren om borden weg te halen.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor