Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

CDA: na scheiding betere omgang met kleinkind

03-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
oudjess_33.jpg
Grootouders moeten bij echtscheidingen meer mogelijkheden krijgen om contact te kunnen blijven houden met hun kleinkinderen. Het CDA heeft dinsdag een plan gepubliceerd voor een betere omgangsregeling voor opa's en oma's die hun kleinkinderen niet of nauwelijks meer kunnen of mogen zien, terwijl ze dat wel graag zouden willen.
Verzorgende rol
De oppositiepartij stelt veranderingen in het burgerlijk wetboek voor, zodat grootouders indien nodig bij de rechter makkelijker een omgangsregeling kunnen afdwingen.
Volgens de opstellers van de initiatiefnota, de Tweede Kamerleden Peter Oskam en Mona Keijzer, kunnen de gevolgen ,,hartverscheurend'' zijn voor opa's en oma's als het contact met hun kleinkind abrupt stopt na een echtscheiding. Dan komt opeens een eind aan hun verzorgende rol, wat voor hen een groot gemis is, en het leidt bij kinderen tot het wegvallen van belangrijke mensen.
Contact
Soms belanden kinderen na een echtscheiding in een pleeggezin of neemt een van de ouders ze mee naar het buitenland. Nog pijnlijker voor de grootouders is het volgens het CDA wanneer een ouder door een conflict het contact belemmert. ,,Over het algemeen kan gesteld worden dat het ook in het belang van kleinkinderen is omgang met hun grootouders te hebben, onder meer om hun herkomst beter te leren kennen'', aldus de Kamerleden.
Volgens het CDA blijkt uit onderzoek dat er elk jaar circa 4000 grootouders bijkomen die tegen hun wil geen contact meer hebben met hun kleinkinderen.
Slecht plan
Echtscheidingsadvocaat Mark Teurlings vindt het een slecht plan. ,,Grootouders worden vaak terecht buitenspel gezet. Kinderen zijn van ouders en niet van grootouders.'' De huidige situatie is volgens hem prima. Ook grootouders kunnen nu naar de rechter stappen voor een omgangsregeling. Als een kind bijvoorbeeld jaren is opgevoed door een grootouder, dan kan een rechter zo'n regeling in het belang van het kind vinden.''
Teurlings zegt dat grootouders vaak niet voor niets geen contact hebben met de kleinkinderen. ,,Een verplichte omgang werkt bij ruzies frustrerend. Het risico is ook dat grootouders zich tegen het kind negatief over de ouders uitlaten.’’ ANP

Meer over:

cda, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!