Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

CDA: miljoenen naar buitenland door drankaccijns

03-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bier_48.jpg
De accijnsverhoging op gedestilleerde dranken zorgt voor een gederfde opbrengst voor de overheid als gevolg van aankopen over de grens met Duitsland van 67 miljoen euro op jaarbasis. Dit blijkt uit het vandaag aan het Twentse CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt aangeboden onderzoeksrapport.
Grensstreek
In het onderzoek zijn ruim 1200 huishoudingen betrokken geweest in de grensstreek met Duitsland. Als grensstreek is aangemerkt het gebied tot 20 km van de Duits-Nederlandse grens, met inbegrip van de daarbinnen of de direct daaraan grenzende grote en middelgrote steden.
900.000 huishoudens
Uit onderzoek blijkt dat 900.000 huishoudens met een zekere regelmaat sterk alcoholische dranken koopt. 75 procent daarvan koopt 1 of meer keren in Duitsland. Ten gevolge van de grensoverschrijdende inkoop zullen dit jaar naar verwachting 480 slijters in de grensstreek werkloos raken, aldus het CDA.
Minder stijging
Vrijwel gelijktijdig met de presentatie van de onderzoeksresultaten werd bekend dat de totale accijnsopbrengsten van gedistilleerd over 2013 slechts met drie miljoen euro zijn gestegen ten opzichte van 2012. "De door het kabinet voorspelde meeropbrengst van 19 miljoen euro ten gevolge van de accijnsverhoging is dus uitgebleven", aldus het CDA.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!