Kassa

CDA: Kijkwijzer ook voor buitenlandse zender

16-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
televisie_23.jpg
Buitenlandse televisiezenders die zich richten op Nederland moeten zich ook aan de regels van de Kijkwijzer houden. Volgens het CDA moet staatssecretaris Sander Dekker (Media) met zenders als Fox Life en 13th Street om de tafel om te zorgen dat ze de Nederlandse regels naleven.
RTL
Buitenlandse zenders hoeven zich niet aan de regels te houden, maar tot nog toe gebeurde dat altijd wel. Zo zendt RTL uit met een Luxemburgse licentie, maar volgt deze zender wel de Kijkwijzer. ,,Maar nieuwe partijen doen dat niet allemaal. Daardoor was zondag ongeveer de hele middag de serie The Walking Dead te zien", aldus CDA-Kamerlid Pieter Heerma.
'Ongelijk speelveld'
Die serie, over een aantal mensen die zich proberen te redden in een wereld vol zombies, is volgens de Kijkwijzer voor 16 jaar en ouder. Daardoor mag de serie door Nederlandse bedrijven niet voor acht uur 's avonds worden uitgezonden. Nu een deel van de zenders zich niet aan de regels houdt, ontstaat een ongelijk speelveld, vindt Heerma.
Kijkwijzer online
Hij wil bovendien voorkomen dat kinderen dit soort programma's tegenkomen op televisie. Het CDA wil verder dat Dekker zich ook gaat bezighouden met een Kijkwijzer voor internet, waar in Europa aan wordt gewerkt. ,,Zo goed als we kleine kinderen proberen te beschermen voor wat ze zien op televisie, zo weinig doen we op het internet", zegt Heerma.
Omdat kinderen steeds vaker online zijn, moeten ze volgens hem ook daar worden beschermd. Heerma zal zijn plan dinsdag voorleggen aan Dekker. De Tweede Kamer en de staatssecretaris spreken dan met elkaar over de media. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!