Kassa

CDA en D66 willen actie tegen nepnieuws

15-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
facebook 930x520
Het kabinet moet in het geweer komen tegen nepnieuws, vinden de regeringspartijen CDA en D66. Van politiek getinte advertenties op Facebook en andere sociale media moet voortaan duidelijker zijn wie de afzender is en wie ze heeft betaald. Ook over de werking van de zogeheten algoritmes, de formules waarmee sociale media bepalen wat ze gebruikers voorschotelen, willen de twee partijen meer openheid.

Campagne

Verder moet de overheid een campagne beginnen om burgers te waarschuwen voor nepnieuws, als het aan D66 en CDA ligt. Onder een hashtag als #trapernietin zou de overheid burgers kunnen uitleggen hoe ze zulke desinformatie kunnen herkennen.
Het is hoog tijd voor deze maatregelen, vinden Tweede Kamerleden Kees Verhoeven en Harry van der Molen, omdat er gemeenteraadsverkiezingen op komst zijn.  Ze willen voorkomen dat kiezers zich in het stemhokje laten leiden door ,,misleidende, onjuiste informatie'', stelt Van der Molen. ,,Inmenging in democratische verkiezingen moet voorkomen worden'', vindt Verhoeven, die wijst op de Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Van der Molen wil deskundigen en socialemediabedrijven uitnodigen in de Kamer om te bespreken hoe de strijd tegen nepnieuws kan worden gevoerd. ANP

Meer over:

politiek, nepnieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Oppi
Oppi16 nov. 2017 - 0:54

Bij het CDA maakt een Omzigtje meer of minder toch niets uit.Trouwens ik heb de indruk dat @honza23 niet begrijpt wat nepnieuws is.

honza23
honza2315 nov. 2017 - 16:30

eerst al het nepnieuws van de EU, Volkskrant, NRC, GroenLinks etc stoppen !

Lop
Lop15 nov. 2017 - 13:33

Heel goed dat het CDA en D66 van mening zijn dat het kabinet in het geweer moet komen tegen nepnieuws. Politiek moet niet bedreven worden via sociale media. Daarom vind ik dat veel politici ook zelf de hand in eigen boezem moeten steken. Je wordt doodziek van al die politici die tijdens debatten etc. met hun telefoontje bezig zijn. Stop daarmee. Beperk je tot het gebruik van de officiële websites van de overheid als je je mening wilt ventileren en doe dat vooral na debatten en/of vergaderingen. Het is niet alleen onbeschoft voor de sprekers maar komt ook over als pure minachting naar de geïnteresseerde kiezer die zo'n debat volgt. Daarnaast wordt het volgen van de ontwikkelingen die er toe doen makkelijker voor de kiezers doordat je de bomen in het bos weer gaat zien. Het onderscheid tussen nep en echt nieuws wordt duidelijker. Tot slot nog een tip aan de politici om de ellende in de wereld aan te pakken. Maak werk van de hervorming van De Veiligheidsraad we maken daar nu deel van uit. Geen vetorecht meer voor de permanente leden en een democratischer vertegenwoordiging en stem van deelnemende landen. Nu frustreren de "grootmachten" keer op keer plannen om conflicten in te dammen door hun dubbele agenda's (belangenverstrengeling), terwijl zij feitelijk zelf de grootste risico's vormen voor de wereldvrede. Denk aan Rusland, China en niet te vergeten ook Amerika

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!