Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

CDA en D66: meer geld voor zonnepanelen, ook voor mensen zonder eigen dak

4 nov 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zonnepaneel930x520

CDA en D66 willen dat iedereen, ook huurders en mkb-bedrijven zonder eigen dak, kan profiteren van de opbrengsten van zonnepanelen. Met de zogeheten 'postcoderoosregeling' kun je in een wijk of dorp zonne-energie opwekken, zonder dat de panelen op je eigen dak moeten liggen. D66 en CDA willen het budget hiervoor van 37 naar 100 miljoen euro verhogen. in de Tweede Kamer wordt deze week gesproken over de Begroting Economische Zaken en Klimaat.

Tweede Kamerlid Matthijs Sienot (D66) vindt dat het opwekken van schone energie voor iedereen zo goedkoop en eenvoudig mogelijk moet zijn. "D66 wil dat je ook mee kan doen met zonnepanelen als je een huurhuis hebt of als je ondernemer bent. Bijvoorbeeld door samen met je buren zonnepanelen te leggen op het dak van een school, een boerderij of op een zonneweide. Zo kan iedereen meedoen, heeft iedereen voordeel én het is nog goed voor het klimaat ook."

Ook Kamerlid Agnes Mulder (CDA) stelt dat het voor inwoners mogelijk moet worden gemaakt om samen in te zetten op schone energie. "We hebben gezien dat wanneer de overheid een steuntje in de rug biedt initiatieven beter van de grond komen, daarom willen wij die steun verruimen. Door inwoners en bedrijven meer ruimte te geven voor eigen initiatief en samenwerking dragen we ook bij aan het broodnodige draagvlak voor het klimaatbeleid."

Meer budget voor mensen zonder eigen dak

Voor wie geen eigen dak heeft, zoals huurders en mkb-bedrijven, en toch graag zonnepanelen wil, is de gewijzigde regeling voor energiecoöperaties veelbelovend. Dankzij deze nieuwe regeling kunnen met meer budget duizenden extra huishoudens en ondernemers meedoen met deze projecten. In het jaar 2021 kunnen bijvoorbeeld meer energiecoöperaties worden opgezet en onder andere zonne-energieprojecten op daken een impuls krijgen. Zo profiteren meer huurders en midden- en kleinbedrijven (MKB) mee van zonne-energieprojecten. De dekking wordt gevonden in de begrotingsreserve duurzame energie.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar