Kassa

CBS: Vooral meer jongeren in de bijstand

31-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
485 keer bekeken
  •  
jongeren dakloos thuisloos 1127

In Nederland hadden eind maart 433.000 personen tot de AOW-gerechtigde leeftijd een algemene bijstandsuitkering. Dat zijn er bijna 12.000 meer dan eind maart 2020. De toename was in het eerste kwartaal relatief het sterkst onder jongeren, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Er zijn nu voor het vierde kwartaal op rij meer bijstandsontvangers dan een jaar eerder. Hierbij zijn bijstandsgerelateerde uitkeringen, zoals die op grond van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), die in maart 2020 is gestart vanwege de coronacrisis, niet meegeteld.

In elke leeftijdsgroep meer bijstandsontvangers

In elke leeftijdsgroep waren er meer bijstandsontvangers. Onder jongeren tot 27 jaar was de toename relatief het grootst. Het aantal bijstandsgerechtigden in deze leeftijdsgroep was ruim 3000 hoger dan een jaar eerder. Dat komt neer op een stijging van 9 procent. Bij de 27- tot 45-jarigen ging het om ruim 3 procent, bij de 45-plussers om iets meer dan 1 procent. Voor het derde kwartaal op rij zijn er in elke leeftijdsgroep meer bijstandsgerechtigden dan een jaar eerder, aldus het CBS.

Er waren zowel meer bijstandsontvangers met een Nederlandse achtergrond als met een migratieachtergrond. Bij degenen met een migratieachtergrond was de toename ten opzichte van een jaar eerder wel sterker. De stijging onder de bijstandsgerechtigden met een westerse migratieachtergrond bedroeg ruim 3 procent, onder degenen met een niet-westerse migratieachtergrond 4 procent. Bij de bijstandsontvangers met een Nederlandse achtergrond kwam de stijging uit op iets minder dan 1 procent, oftewel ruim 1000 personen.

Bron: ANP, CBS
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Rudyxabc
Rudyxabc31 mei 2021 - 12:18

Ik maak me nog na al die jaren druk over hoe er word gedacht over de bijstand. De helft van de mensen in de bijstand is arbeidsongeschikt(wajong?), je kan daar artikelen en statistieken over opzoeken. Als je in de bijstand terecht komt zal je waarschijnlijk al een niet al te best leven hebben gehad. Denk aan gezondheid/veiligheid/opvoeding/scholing. Om een netwerk te hebben waar je direct en makkelijk een baan kan vinden is voor niet iedereen normaal. Dit vergeten de meeste lijkt het altijd. Je lijkt te moeten denken dat als je een uitkering hebt je een lui iemand bent en er zijn er genoeg die je dat duidelijk maken. Is het niet eens tijd om je lezers/kinderen/omgeving te motiveren iets met medische wetenschap te gaan doen, om zo een ontzettend groot deel van de mensen weer arbeidsgezond te krijgen? Ik wacht al bijvoorbeeld al 20 jaar op betere medicijnen zonder erge bijwerkingen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!