Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

CBS: sterke daling criminaliteit

29-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
crimineel_autodiefstal_09.jpg
De politie registreerde vorig jaar 8 procent minder misdrijven dan in 2013. Dat is de sterkste daling van de afgelopen tien jaar. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.
Bereidheid tot aangifte
Vooral de zogenaamde misdrijven als woninginbraak, straatroof, overval en geweldsdelicten namen in 2014 af. De bereidheid tot aangifte bleef in 2014 nagenoeg onveranderd. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor, een onderzoek waarbij slachtoffers van een misdrijf is gevraagd of ze aangifte hebben gedaan, aldus een woordvoerder. Mensen deden vorig jaar 174.000 keer aangifte van dergelijke misdrijven, 12 procent minder dan in 2013, constateert het CBS.
Straatroof en overvallen
In 2014 registreerde de politie in totaal een miljoen misdrijven. Het aantal registraties daalde bij alle type delicten ten opzichte van 2013. Het aantal aangiftes van straatroof en overvallen daalde het hardst; beiden met 23 procent. Mensen deden 71.000 keer aangifte van inbraak, een daling van 19 procent. Het aantal geregistreerde gewelds- en seksuele delicten daalde met 6 procent tot 96.000.
De geregistreerde criminaliteit vertoont al jaren een dalende trend en is het afgelopen decennium met een kwart afgenomen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!