Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

CBS maakt rekenfout met dieselverkoop

26-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
benzinemeter_03.jpg
In februari is 3 procent minder diesel verkocht dan in dezelfde maand vorig jaar, aldus het CBS. Eerder had het statistisch bureau gemeld dat de dieselverkoop die maand was gestegen met 1 procent. Dat kwam door een rekenfout, zei hoofdeconoom Peter-Hein van Mulligen van het CBS maandag.
Omzetverlies
Cijfers over de verkoop van autobrandstoffen liggen gevoelig vanwege de accijnsverhoging op diesel en lpg begin dit jaar. Pomphouders in de grensstreek zeggen dat Nederlanders massaal de grens oversteken om daar voor minder geld hun tank vol te gooien. Daardoor staat hun omzet onder druk en dreigen faillissementen.
In maart daalde de verkoop van diesel met 8 procent, in januari was sprake van een stijging met 4 procent.
Heroverweging
Brancheorganisaties als Bovag stellen dat de maatregel eerder minder dan meer accijnzen in het laatje brengt voor de overheid. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft al gezegd dat het kabinet, als dat inderdaad zo blijkt te zijn, de accijnsverhoging gaat heroverwegen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!