Kassa

CBS: daling criminaliteit sinds eeuwwisseling

07-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Inbraak dief 930 520
Veel voorkomende criminaliteit waarvan burgers het slachtoffer worden, is sinds de eeuwwisseling behoorlijk gedaald. Dat constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die de criminaliteitscijfers van 1948 tot 2017 onderzocht.

Daling misdrijven

Op elke duizend inwoners waren er vorig jaar 49 geregistreerde misdrijven. Dat was in 2001 en 2002 fors meer, met 93 misdrijven per duizend inwoners. Aan het begin van de jaren zestig werden maar dertien misdrijven per duizend Nederlanders genoteerd.
Een duidelijke verklaring voor de dalende criminaliteit heeft het onderzoeksbureau niet. Het zou deels te maken kunnen hebben met een dalende aangiftebereidheid, maar ook met de trends in drugsgebruik en -handel. De groep veelplegers, onder wie veel drugsgebruikers, halveerde tussen 2003 en 2014.

Moord in crimineel circuit

Moord en doodslag vindt vooral plaats in het criminele circuit, maar het aantal afrekeningen is sinds het begin van de eeuw gehalveerd. Liquidaties zijn goed voor een kwart van alle moord en doodslag.
Moorden worden tegenwoordig vooral in de drie grote steden gepleegd. Tot 1965 vond in heel Nederland ongeveer evenveel moord en doodslag plaats, in de jaren negentig vielen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag vier keer zoveel slachtoffers als elders in het land. Dat is nu nog steeds het geval.

Computer

Ook de opkomst van de (spel)computer speelt een rol. Jongeren zouden liever gamen dan buiten rondhangen, waardoor ze minder in contact komen met 'foute' vrienden en minder gelegenheid hebben om misdrijven te plegen. Maar de computers zorgen ook voor een heel nieuw soort misdaad: cybercriminaliteit. Daarvan wordt nog maar weinig aangifte gedaan, ook omdat mensen soms niet eens weten dat ze slachtoffer zijn.
Het CBS biedt in het onderzoek een troost: ook al is geweld sinds de jaren vijftig toegenomen, ,,het niveau ligt nog altijd ver onder dat van de middeleeuwen''.
ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

bornsol
bornsol7 mei 2018 - 17:24

EFTELING-VERHAAL,WELTERUSTEN ALLEMAAL

tenormin
tenormin7 mei 2018 - 16:57

Geloof er geen bal van: criminaliteit gedaald. Er zal bedoeld worden: aangifte is gedaald. Simpel omdat er bijna geen politiebureau nog iets wil opnemen, als er nog een bureau in de buurt is. De meesten zijn verdwenen. Je wordt ook aangemoedigd om "online" aangifte te doen: wassen neus, wordt niets mee gedaan. Waarom is de tendens dan vandaag de dag: het verzoek van de Politie dat mensen op moeten letten en opnames van de criminaliteit moeten opsturen? Omdat er geen Politie meer is, bijna dan. Dank zij het (verdraaide) kabinet III van Rutte. 3 Teveel.

harryromijn
harryromijn7 mei 2018 - 12:45

DAALT de criminaliteit, of de bereidheid van de burger om nog de moeite te besteden aan aangifte doen ?  Pakkans zo goed als nul, en ALS dan nog iemand voor de rechter komt, dan wordt er door een handige advocaat wel weer een reden gevonden om de straf te reduceren tot een half uurtje op de hark hangen bij het schoffelen. Maar, oh weh, als ik als benadeelde burger doorbrandt en de dader een gigantische aframmeling geef, dan zijn de blauwe auto's WEL te vinden en staat het zwart van het Pettenvolk...

gerard van tol
gerard van tol7 mei 2018 - 12:10

En weer worden we voorgelogen door de club rondom Rutte. Eerst maken ze het vrijwel onmogelijk om een aangifte te doen en dan gaan ze zich luidkeels op de borst slaan, dat de criminaliteit gedaald is. Volgende maatregel is alle snelwegen afsluitenen dan opscheppen dat het aantal files is gedaald. Wat een stelletje minkukels telt de overheid sinds de eeuwwisseling.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!