Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

CBS: Consumentenvertrouwen gekelderd naar laagste niveau ooit

21-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
336 keer bekeken
  •  
portemonnee geld koopkracht 1127

Het vertrouwen van Nederlandse consumenten in de economie is deze maand nog somberder geworden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het zakte zelfs tot het laagste niveau sinds het bureau is begonnen met meten, dat was in april 1986.

De oude recordstand van consumentenvertrouwen, dat stamt uit maart 2013 ten tijde van de financiële crisis, is nu met een stand van min 48 verbroken.

Ook dieptepunt koopbereidheid

Maar niet alleen zijn de consumenten pessimistisch over de economie in de komende twaalf maanden. De koopbereidheid ging ook naar het laagste niveau sinds het begin van de metingen.

Wel stijging in uitgaven consumenten

In februari zijn de uitgaven van consumenten met 13,8 procent gestegen, vergeleken met het jaar daarvoor, aldus het statistiekbureau. Zo stegen de uitgaven voor kleding, schoenen, artikelen voor inrichting van een woning en elektrische apparaten. 

Winkels waren in februari dit jaar weer volledig open. Vorig jaar waren de winkels in diezelfde maand nog dicht vanwege de harde lockdown die toen gold. Uitgaven aan de kapper, restaurantbezoeken en voetbalwedstrijden lagen ook hoger. Die zaken waren ook gesloten tijdens diezelfde lockdown. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

JannyBoe
JannyBoe23 apr. 2022 - 5:47

Wat moet je eigenlijk met dit 'consumentenvertrouwen'? Het zit tussen de oren. Ondertussen geeft iedereen in februari 13,8 procent meer uit dan een jaar geleden. Dat is behoorlijk optimistisch.

gerardvantol
gerardvantol22 apr. 2022 - 20:16

Mijn vertrouwen is al heel lang ver onder 0, Eigenlijk sinds Rutte II aangetreden is, Rutte is een meester in het neerzetten van de minst dekundige figuren op de departementen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!