Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Kassa zie je weer live op maandag 22 augustus, om 20.30 uur op NPO1!

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en actuele artikelen. Bekijk de Kassa-uitzending online!
Kassa

CBS: Consumentenvertrouwen gekelderd naar laagste niveau ooit

21-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
305 keer bekeken
  •  
portemonnee geld koopkracht 1127

Het vertrouwen van Nederlandse consumenten in de economie is deze maand nog somberder geworden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het zakte zelfs tot het laagste niveau sinds het bureau is begonnen met meten, dat was in april 1986.

De oude recordstand van consumentenvertrouwen, dat stamt uit maart 2013 ten tijde van de financiële crisis, is nu met een stand van min 48 verbroken.

Ook dieptepunt koopbereidheid

Maar niet alleen zijn de consumenten pessimistisch over de economie in de komende twaalf maanden. De koopbereidheid ging ook naar het laagste niveau sinds het begin van de metingen.

Wel stijging in uitgaven consumenten

In februari zijn de uitgaven van consumenten met 13,8 procent gestegen, vergeleken met het jaar daarvoor, aldus het statistiekbureau. Zo stegen de uitgaven voor kleding, schoenen, artikelen voor inrichting van een woning en elektrische apparaten. 

Winkels waren in februari dit jaar weer volledig open. Vorig jaar waren de winkels in diezelfde maand nog dicht vanwege de harde lockdown die toen gold. Uitgaven aan de kapper, restaurantbezoeken en voetbalwedstrijden lagen ook hoger. Die zaken waren ook gesloten tijdens diezelfde lockdown. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

JannyBoe
JannyBoe23 apr. 2022 - 5:47

Wat moet je eigenlijk met dit 'consumentenvertrouwen'? Het zit tussen de oren. Ondertussen geeft iedereen in februari 13,8 procent meer uit dan een jaar geleden. Dat is behoorlijk optimistisch.

gerardvantol
gerardvantol22 apr. 2022 - 20:16

Mijn vertrouwen is al heel lang ver onder 0, Eigenlijk sinds Rutte II aangetreden is, Rutte is een meester in het neerzetten van de minst dekundige figuren op de departementen.