Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

CBR weigert verlenging rijbewijs

  •  
18-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
98.jpg
Greet Spigt is 74 jaar en slikt al dertig jaar zonder problemen hetzelfde medicijn: een licht anti-depressivum. Ze liet haar rijbewijs verlengen, omdat deze zou verlopen. Daarvoor moest zij van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) medisch gekeurd worden. Iedere bestuurder boven 70 jaar moet zo'n medische keuring laten doen om een rijbewijs te kunnen verlengen.
Geschikt om te rijden
Van de keuringsarts kreeg mevrouw Spigt te horen dat ze helemaal in orde was en gewoon mocht autorijden. Wel was er de kans dat ze een bezoek moest brengen aan een psychiater, voor aanvullend onderzoek. Inderdaad, het CBR liet weten dat mevrouw Spigt naar een door het CBR aangewezen psychiater moest. Ook de psychiater achtte mevrouw Spigt geschikt en schreef in het rapport zelfs: "geschikt zonder termijnbeperking".
Brieven van het CBR
Hoewel mevrouw Spigt met deze goede beoordelingen in de veronderstelling was dat zij met een nieuw rijbewijs gewoon weer mocht rijden, denkt het CBR hier heel anders over. In meerdere brieven liet de medisch adviseur weten dat zij met haar medicijnen niet mag autorijden. Om haar rijbewijs te verlengen moet zij van het CBR stoppen met haar medicatie, of op een ander geneesmiddel overstappen. Dat laatste heeft mevrouw Spigt overlegd met haar huisarts, maar blijkt geen optie te zijn. Ondertussen zit mevrouw Spigt al maanden zonder rijbewijs: "die auto staat daar maar en de verzekering gaat maar door en ik mag er niet mee rijden!"
Tijd voor de Belbus
In de Belbus Ewoud 't Jong van stichting De Ombudsman . Hij is het niet eens met het besluit van het CBR dat mevrouw Spigt alleen mag autorijden als zij haar medicatie verandert. Zij mag volgens de huidige regelgeving niet direct ongeschikt verklaard worden wanneer zij een bepaald medicijn gebruikt. Als mevrouw Spigt in een rijsimulator aan kan tonen dat zij geen last heeft van haar medicijngebruik moet de mogelijkheid er zijn dat zij toch geschikt verklaard wordt voor het rijbewijs. Daarnaast is Ewoud 't Jong van mening dat het CBR het advies van een psychiater, die nota bene door het CBR zelf is aangewezen, op moet volgen.
Rijtest
Mevrouw Spigt mag van het CBR een test doen in een rijsimulator. Verder moet zij een uitgebreid neurologisch onderzoek ondergaan, waarin getest wordt of ze in staat geacht moet worden om een auto te besturen. Mevrouw Spigt vindt de test heel zwaar, maar is opgelucht als blijkt dat ze net zo goed presteert als andere vrouwen van haar leeftijd die geen medicijnen gebruiken.
Rijden maar!
Inmiddels heeft mevrouw Spigt weer een rijbewijs. Een paar weken nadat het CBR de uitslag van de test ontving kwam er bericht dat ze een rijbewijs kan ophalen bij het gemeentehuis. De kosten voor deze test waren vanwege de bemoeienis van de Belbus gereduceerd, maar mensen in dezelfde situatie als mevrouw Spigt moeten rekening houden met enkele honderden euro's keuringskosten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!